zbog potresa

Polijeću vojni avioni, ali zbog buke probijanja zvučnog zida neće letjeti iznad Sisačko-moslavačke županije

26.01.2021 u 12:54

Bionic
Reading

Piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u utorak će do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti, ali zbog buke tijekom probijanja zvučnoga zida, neće ih biti u Sisačko-moslavačkoj županiji

Zbog nedavnih potresa i pojačane osjetljivosti građana na buku, letovi se do daljnjeg neće provoditi u zoni Lekeniku u Sisačko-moslavačkoj županiji, nego u privremenoj zoni probnih letova Čazmi i privremenoj ruti ubrzanja, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Iz MORH-a napominju kako spomenuta privremena zona i ruta ubrzanja nisu trajno održive zbog prometa u Zračnoj luci Zagreb, osobito kada se on poveća nakon pandemije covida-19.

Planirani letovi danas će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Tijekom planiranih letova i zbog probijanja zvučnog zida, očekuje se kratkotrajna pojačana buka te iz MORH-a mole građane za strpljenje i razumijevanje.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova u skladu s regulativom i pravilima koja reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju.