PROSVJED NA MARKOVOM TRGU

Policije sve više, branitelji se počeli pripremati za povlačenje u crkvu

  • +15

Branitelji najavljuju podizanje šatora na Markovom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Prema neslužbenim informacijama prosvjednici će se u slučaju da ih policija pokuša ukloniti s Markova trga povući u crkvu Svetoga Marka. Branitelji su već počeli prenositi stvari u crkvu Svetoga Marka očito pripremajući se za dugotrajan boravak pred Vladom. Policije u ulicama koje okružuje Markov trg kao i na samom trgu je sve više kako se približavaju 22 sata kada bi policija trebala ukloniti prosvjednike s trga. Nešto prije 21 sat prema Markovu trgu se pješice uputio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. Dominić je najavio da će prije intervencije popričati s prosvjednicima. Navodno je MUP podigao interventnu policiju iz cijele sjeverne i središnje Hrvatske. Prosvjednike su došli pozdraviti generali Mladen Markač i Damir Krstičević, ali ih policija nije pustila do trga.. Viđen je i profesionalni prosvjednik Ivan Pernar.

Branitelji iz Savske 66 stigli su jutros na Markov trg kako bi podržali prosvjed radnika Imunološkog zavoda. Nakon što su radnici otišli, tridesetak branitelja podiglo je suncobrane i donijelo stolice i ostalo prosvjedovati. Traže sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, što je on odbio. Najavili su da će čekati na Markovu trgu koliko bude potrebno dok predsjednik Vlade ne prihvati sastanak. Jedini uvjet im je da taj sastanak bude javan uz prisutnost novinara

Branitelji na Markovom trgu mogu ostati ondje do 22 sata, a potom ako ne odu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je da će policija djelovati i maknuti ih s trga. Milanović je oko 17.40 sati premijer napustio Vladu. Večer će provesti u Rovinju gdje se održava 100. sjednica Izvršnog vijeća svjetske turističke organizacije. 'Nema ništa od sastanka s braniteljima, ali su im vrata ministarstva u Savskoj 66 uvijek otvorena i to je pravo mjesto za razgovor', poručuju im iz Vlade.

Vođe prosvjeda Đuro Glogoški i Josip Klemm su za Vijesti RTL-a izjavili da oni ne namjeravaju odustati od prosvjeda sve dok premijer ne prihvati njihov zahtjev za sastankom. Ne vjeruju da će hrvatska policija krenuti na njih iza 22 sata jer među njima ima mnogo invalida, a uzdaju se i u činjenicu, kako je kazao Glogoškida su oni stvarali ovu zemlju. Na pitanje da li smatra da za njih trebaju vrijediti posebni zakoni Glogoški je rekao 'koji je to zakon koji jednom invalidu može odrediti gdje će on biti'. Također se zapitao kome će oni tamo smetati u 22 sata, ironično dometnuvši, 'možda Vladi koja će tada zasjedati'. Klemm je, odgovarajući na isto pitanje, kazao da je jadna vlada koja se mora od svojih građana ograđivati ogradama i trpati ih u tor.

'Ovo je početak kraja ove Vlade kazao je Klemm', i dodao potom i svake druga koja će se ovako ponašati. Klemm vjeruje da će premijer ipak pristati na sastanak. Policija je oko 18 sati zatvorila prilaze Markovu trgu. Prema neslužbenim informacijama prosvjednici će u slučaju da ih policija pokuša ukloniti s Markova trga povući u crkvu Svetoga Marka. prema informacijama s terena branitelji su već počeli prenositi stvari u crkvu Svetoga Marka očito pripremajući se za dugotrajan boravak pred Vladom. S druge strane po okolnim ulicama sve je više policije koja se priprema ukloniti prosjednike s trga. 

U razgovoru za Dnevnik Nove TV ravnatelj policije Vlado Dominić je kazao da će policija ići u dialog s braniteljima. Ako se branitelji koji prosvjeduju na Markovu trgu povuku u crkvu iza 22 sata onda policija nema ovlasti postupati prema njima jer više nisu na prostoru trga. Teoretski to znači da branitelj svaki dan mogu prosvjedovati na trgu od jutra do 22 sata i potom ući u crkvu i policija ih neće dirati. Međutim, Dominić je apelirao da zatraže dovolu za prosvjed kako bi bilo lakše jednima i drugima.

Prosvjednike su u popodnevnim satima obišli i pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, Vice Batarelo, Ante Deur, savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za pitanja branitelja i nekolicina HDZ-ovih saborskih zastupnika. Prosvjednici su podigli suncobrane, donijeli stolice, voće i vodu. Kako nam je rekao jedan od vođa prosvjednika Đuro Glogoški, bivša hrvatska misica Anica Kovač poslala je prosvjednicima janjce da se nahrane.

'Nije ona jedina koja nam šalje hranu. Zovu nas iz cijele Hrvatske i pitaju što nam treba, da pošalju', pohvalio se Đuro Glogoški.

Kovač je braniteljima, podsjetimo, obećala poslati pečene janjce u šator još kada su se susreli prilikom komemoracije na Bleiburgu, ali ih je sada samo preusmjerila na Markov trg. Janjetina je na Markov trg prosvjednicima stigla nešto prije 18 sati.

I još pojačanja. Stražari viču Klemmu: Joža, stižu tenkovi #N1infopic.twitter.com/vh6zObBFMe— Vojislav Mazzocco (@MazzoccoV) May 28, 2015

Podsjetimo, sve je počelo jutros kada je tridesetak branitelja došlo na Markov trg podržati radnike Imunološkog zavoda. U međuvremenu je pomalo pristiglo još prosvjednika. Podigli su suncobrane, donijeli stolice i kašete s jagodama, dopremili vodu i ubruse za ruke. Na trgu je interventna policija, ali do sada nisu sprečavali donošenje opreme prosvjednicima. Među prosvjednicima su Đuro Glogoški, a pridružio im se i drugi neformalni vođa prosvjeda Josip Klemm

RTL Autor: RTL

'Mi nemamo premijera nego predsjednika Vlade. On nas je jutros vidio i čak nam je mahnuo. Nismo iskoristili prosvjed radnika Imunološkog jer branitelji nikada nisu nikoga iskoristili. Ostat ćemo tu dok nas Milanović ne primi. Trebat će nam hrana i voda, ne znam kako će nam to dopremiti preko ovih ograda. Možda ostanemo cijelu noć, ali nećemo postavljati šator. Došli smo razgovarati, a ne postavljati šatore', rekao je Đuro Glogoški.

Video: Patrik Macek/Pixsell

S obzirom na to da je danas Dan oružanih snaga, branitelji iz Savske imaju i svoje planove. 'Nadamo se da će premijer imati razumijevanja i primiti one koji su začetnici Oružanih snaga, a to su hrvatski branitelji koji su i danas na Markovom trgu', rekao je Glogoški. Branitelji su otkazali sastanak koji su trebali imati u Saboru s Klubovima HDZ-a i HDSSB-a koji su braniteljima dali podršku za donošenje Ustavnog zakona o pravima branitelja, no nadaju se sastanku s premijerom.

Upitani što će biti ako ih premijer ne primi, Glogoški je kazao: 'Nadamo se da će nas premijer primiti i vjerujemo u to.' Kako se neslužbeno doznaje, premijer Zoran Milanović smatra da je jedino mjesto gdje će danas razgovarati s braniteljima proslava Dana Oružanih snaga u dvorani Vatroslav Lisinski.
Video: Patrik Macek/Pixsell