pojačan promet

Policija upozorava građane zbog blagdanskih gužvi: Budite strpljivi, tolerantni i poštujte prometne propise

27.12.2019 u 15:16

Bionic
Reading

Policija poziva građane da budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali da prije svega poštuju prometne propise jer se očekuje stvaranje većih gužvi u prometu zbog blagdana

Tijekom predstojećeg vikenda i narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s niskim temperaturama. U takvim okolnostima, kolnik će biti vlažan, sklizak i hladan zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima, obavještava MUP.

Podsjećaju na provjeru tehničke ispravnosti vozila, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Preporučuju zimske gume koje pri temperaturama nižim od 7°C imaju znatno bolje prianjanje na kolnik nego ljetne gume. Zatim dnevna ili kratka svjetla moraju biti upaljena u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine.

Pješake upozoravaju da su dužni noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.

  • +5
Granični prijelaz Bregana Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Do kraja godine nastavljaju se pojačane aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu' (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Upozoravaju građane da ne sjedaju za upravljač vozila nakon konzumacije alkohola jer ni jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan. U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.