NAPETO U VUKOVARU

Policija u pripravnosti, za incident prijava tek jednom navijaču

16.08.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Policijski epilog jučerašnjeg incidenta u sportskoj dvorani u Borovu naselju tijekom utakmice Europskog prvenstva u košarci za juniorke između Srbije i Grčke je prekršajna prijava za 23-godišnjaka iz Vukovara koji je otprije poznat zbog niza kaznenih i prekršajnih djela. Policija vjeruje kako se ništa slično neće dogoditi tijekom današnje utakmice kada također igra Srbija, a vukovarski gradonačelnik pak apelira na smirivanje strasti

Sedamdesetak navijača jučer je navijalo za srpske košarkašice, ali je i provociralo skandiranjima 'Ovo je Srbija' i 'Vukovar je Srbija' te su izvjesili zastavu na kojoj je na ćirilici pisalo 'Vukovar'. Navodno je došlo do naguravanja navijača i policajaca, što policija danas demantira.

Prekršajno je prijavljen samo 23-godišnjak iz Vukovara i to zbog kršenja Zakona o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima. On sljedećih osam dana, tj. do završetka prvenstva ne smije kročiti nogom u spomenutu dvoranu. Policiji je od ranije poznat, iako ne zbog kršenja ovog zakona. 'Poznat je kao počinitelj kaznenih djela iz imovinske domene i kao počinitelj prekršaja protiv javnog reda i mira', doznajemo u PU vukovarsko-srijemskoj.


S obzirom na neke pozive na forumima i društvenim mrežama pripadnicima hrvatskih navijačkih skupina da dođu u Vukovar i Vinkovce te se obračunaju sa srpskim navijačima, policija kaže kako je sve to uzela u obzir, pregledava se internetski prostor, provjeravaju informacije i prate portali te će se preventivno djelovati, što bi moglo uključiti i pojačanje ophodnje po gradu.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo pozvao je pak hrvatske navijače da navijaju za hrvatsku reprezentaciju, koja utakmice igra u Vinkovcima umjesto da se obračunavaju sa srpskim navijačima. Dio odgovornost za ovaj incident prebacuje na Hrvatski košarkaški savez. 'Tražio sam od njih da pojačaju mjere osiguranja zaštitarske službe koju su angažirali', kazao je Sabo za tportal. Istaknuo je kako je žalosno što je 'jedan tako divan sportski događaj morao biti obilježen ovakvim incidentom'. Sabo je uvjeren kako će policija i zaštitari ubuduće moći spriječiti ovakve događaje i apelira na sve da smire strasti.

Nova utakmica u kojoj igra reprezentacija Srbije u Vukovaru započela je u 13,45 sati. Kako doznajemo u dvoranu je ponovno ušlo stotinjak navijača Srbije koje je policija na ulazu detaljno pregledala. Hrvatskih navijača nema u dvorani, a ljudi koji su na licu mjesta javljaju nam kako ima više policajaca nego na jučerašnjoj utakmici.