BURNO U SARAJEVU

Policija privela 5 prosvjednika, studenti najavili nova okupljanja

07.06.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Pet sudionika prosvjeda koji su održani u Sarajevu u četvrtak privedeno je na saslušanje u policiju, potvrdio je u petak glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije Irfan Nefić

On je izjavio kako su privedeni osumnjičeni za narušavanje javnog reda i mira tijekom prosvjeda održanih pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta Bosne i Hercegovine u središtu Sarajeva.

Nakon što su vlada i parlament deblokirani u ranim jutarnjim satima tamo je trenutačno mirno, a nema ni pojačane prisutnosti policije. Tamo su ostali samo radnici javne čistoće koji su čistili plato i uklanjali otpatke što su ih za sobom proteklog dana i noći ostavili prosvjednici.

Nevladina organizacija Studentski parlament sveučilišta u Sarajevu najavila je kako će tijekom poslijepodnevnih sati organizirati novo masovno okupljanje studenata na jednom od gradskih trgova. Planirano je da studenti potom uz mirnu šetnju produže do državnog parlamenta "kako bi pozvali na odgovornost" dužnosnike u tijelima vlasti BiH.

Iz Studentskog parlamenta su priopćili kako vjeruju da su prosvjedi održani u četvrtak tek početak borbe za promjene.

Za sada nije jasno stoji li iza prosvjeda, započetih u srijedu i nastavljenih u četvrtak, neka organizirana skupina ili je u pitanju bilo spontano okupljanje roditelja nezadovoljnih činjenicom da njihova tek rođena djeca nisu mogla dobiti matične brojeve.

Lokalni mediji u petak kao najistaknutije prosvjednike pominju stanovitog Nihada Alikadića iz nevladine udruge 'AntiDayton grupa', Šemsudina Maljevića koji je megafonom instruirao okupljene te glumca Feđu Štukana. Policija nije potvrdila jesu li oni među privedenima.

Prosvjedi i u Mostaru

Prosvjedi koji su motivirani blokadom državnih institucija BiH zbog problema s JBMG-om u petak su organizirani u Mostaru, a na njih se u središtu grada okupilo oko 150 sudionika koji su isticali poruke da je stanje u gradu loše te da žele promjenu gradskog statuta.

Solidarni sa Sarajevom, jedan je od glavnih transparenata koji je organiziran na središnjem Španjolskom trgu u Mostaru, no prosvjedima se unatoč najavama priključio razmjerno mali broj ljudi.

'Nakon sinoćnjih događanja u Sarajevu političari se moraju upitati što rade i da se boje naroda koji ih je birao', rekao je jedan od organizatora Nino Zelenika.

Prosvjednici su dijelili letke na kojima su isticani zahtjevi o hitnom donošenju Zakona o JMBG-u koji je i potaknuo prosvjede u Sarajevu, jer novorođena djeca u BiH zbog političkih prijepora mjesecima nisu mogli dobiti zdravstvene iskaznice, niti putovnice i druge dokumente.

Prosvjednici su se nakon sat vremena uputili prema gradskoj vijećnici u kojoj se ne održavaju sjednice zbog prijepora između hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

'Svojim izlaskom želimo ukazati na katastrofalno stanje u Mostaru, u gradu kronične političke krize na lokalnoj razini. Želimo pravedan gradski statut zasnovan na ravnopravnosti svih građana i građanki Mostara i učinkovitu, odgovornu i nekorumpiranu lokalnu vlast', navedeno je u letku koji je dijeljen prolaznicima.

'Mi ne zaslužujemo ovakvu vlast kakvu sada imamo', rekao je sindikalni aktivist Miron Torlo.

Organizatori i okupljeni su u izjavama za medije iznosili i teško ekonomsko stanje kao jedan od glavnih problema zbog čega očekuju promjene.

'Očito da je političko i ekonomsko stanje u BiH došlo do kritične točke i samo je pitanje kako ćemo preusmjeriti ovu energiju koja je otvorena u BiH', rekao je politolog i sudionik prosvjeda Husein Oručević. Dodao je da nije isključeno da prosvjedi u BiH prerastu i u pobunu građana ako političari ne počnu slušati glas građana.

'Imamo primjer Turske, imamo primjer Sjeverne Afrike, imamo primjer Zapadne Europe. Ukoliko političari ne budu slušali glas naroda onda može doći do neželjenih stvari', rekao je Oručević.