SVE PRŠTI OD PRIJAVA

Policija prijavila nepoznatog počinitelja zbog objave registra

08.04.2010 u 10:46

Bionic
Reading

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas da je od policije dobilo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog odavanja službene tajne te da se i dalje vodi kriminalistička istraga kako bi se otkrilo tko je objavio na internetu podatke koji su bili temelj za izradu registra hrvatskih branitelja

Općinsko državno odvjetništvo u priopćenju navodi da je odmah nakon zaprimanja kaznene prijave Ministarstva obrane i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti protiv nepoznatih osoba zatražilo od policije kriminalističku istragu radi otkrivanja počinitelja koji su objavili podatke iz jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com. Dva ministarstva podnijela su kaznene prijave zbog kaznenog djela odavanja službene tajne te povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava.

Zbog sumnje da je povezan s objavom podataka iz registra branitelja, policija je jučer poslijepodne uhitila Marka Rakara, poznatog blogera i nesuđenog člana savjetničkog tima predsjednika države Ive Josipovića. Nešto prije ponoći Rakar je pušten iz policije, a novinarima je izjavio da se sam javio policiji zbog objave spornog registra branitelja. Kazao je da mu je to savjetovao savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Republike Saša Perković, nakon što se na internetskim forumima pojavila sumnja da upravo on stoji iza objave podataka te da se o tom problemu elektroničkom poštom konzultirao i s predsjednikom Josipovićem.