istraga o korupciji

Policija pretresla urede Europske pučke stranke u Bruxellesu

04.04.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Belgijska i njemačka policija pretresle su u utorak ujutro urede Europske pučke stranke (EPP) u Bruxellesu, objavio je Euronews

EPP je najveća stranka na europskoj razini i njena grupacija ima najveći broj mjesta u Europskom parlamentu, a sjedište joj je u Rue du Commerce, u europskoj četvrti Bruxellesa, piše euronews.

'Posjet je povezan s istragom koja je u tijeku u njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji (Thüringen). Stranka potpuno transparentno surađuje s nadležnim tijelima, dajući sve relevantne podatke i dokumentaciju', rekao je glasnogovornik EPP-a u kratkom priopćenju za javnost. Stranka nije objavila detalje o istrazi, a tirinške vlasti nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar, no njemački su mediji izvijestili da istraga nije usmjerena protiv stranke ili bilo kojeg njezinog trenutnog zaposlenika, već protiv Marija Voigta, čelnika CDU-a u Thüringenu, osumnjičenog za korupciju i podmićivanje. Voigt je radio za EPP tijekom izbornog ciklusa 2019.

Istražitelji navodno pokušavaju utvrditi s koliko je novca Voigt mogao raspolagati u to vrijeme. Također traže dokumente vezane uz ugovore o radu i razgovaraju sa svjedocima u Bruxellesu, navode njemački mediji. Voigt negira optužbe. Njegovi odvjetnici opisali su istragu, koja je započela u rujnu 2022., kao 'nesrazmjernu i pretjeranu' te inzistiraju na tome da njihov klijent nije učinio 'ništa loše'.

Mario Voigt Izvor: Profimedia / Autor: Jacob Schršter / imago stock&people / Profimedia

Paneuropska skupina EPP obuhvaća neke od najistaknutijih europskih političara, uključujući predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, predsjednicu Europskog parlamenta Roberta Metsolu, grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa i švedskog premijera Ulfa Kristerssona, a dio EPP-a je i HDZ, na čelu kojeg je Andrej Plenković. EPP trenutno vodi Manfred Weber iz stranke CSU sa sjedištem u Bavarskoj.