BOROVEC OPOVRGAVA

Policija nema niti planira nabaviti gumene metke

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2009 15:17
  • Objavljeno 04.08.2009 u 15:14
Krunoslav Borovec

Krunoslav Borovec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić/Cropix

Ravnateljstvo policije odbacilo je danas kao potpuno neistinite i izmišljene medijske napise o navodnim pripremama policije za slamanje prosvjeda te o uvježbavanju interventne policije u uporabi gumenih metaka i elektrošokerima za smirivanje civila

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec rekao je da je u člancima u dva dnevnika i jednom tjedniku naveden niz netočnih informacija izvučenih iz konteksta, kojima se grubo dezinformira hrvatska javnost i stvara iskrivljena slika o ulozi i zadaćama policije i narušava njezin ugled.

"Nikome u policiji ne pada na pamet spriječavati prava koja građanima jamči Ustav" kazao je Borovec, ustvrdivši da hrvatska policija neće primjeniti niti jednu ovlast koja nije predviđena zakonom.

Dodao je da je autor spornog teksta različitim informacijama i površnim tumačenjem zakona o policiji stvorio prihvatljivu konstrukciju koja može ozbiljno zabrinuti građane. Takvim pisanjem, kaže Borovec, želi se uvjeriti javnost da se hrvatska policija priprema primijeniti vrlo rigorozna sredstva prisile mimo zakonskih propisa prema građanima koji se okupljaju na mirnim prosvjedima.

Ustvrdivši kako to nije točno, Borovec je rekao da policija uopće nema gumene metke niti ih planira nabaviti dok elektrošokere upotrebljava specijalna policija, ali samo prema pojedincima i to u pravilu u talačkim situacijama.

Netočna je i tvrdnja da se interventna policija posljednjih tjedana intenzivno priprema za suzbijanje uličnih demonstracija jer se, kaže Borovec, u interventnim jedinicama policije obuka provodi kontinuirano tijekom cijele godine prema unaprijed donesenom programu i to po scenarijama s kojima se interventna policija najčešće susreće poput navijačkih nereda i hvatanja počinitelja teškog kaznenog djela.

Tako je planom obuke za 2009. u rujnu predviđena vježba interventne policije na temu "Taktika postupanja u poduzimanju mjera i radnji prilikom traganja, pronalaženja i hvatanja počinitelja kaznenog djela teškog ubojstva".

Borovec je odbacio kao neistinite i tvrdnje da su ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić bili na sastanku na kojem su primali instrukcije kako pripremiti policiju za socijalne nemire i suzbijanje prosvjeda.

Kako se činjenicama može manipulirati pokazuje i navod iz medija po kojima je policija nabavila dva vodena topa naime, tvrdi Borovac postupak nabave dva vodena topa pokrenut je neposredno nakon Kornatske tragedije za različite namjere.

"Netko želi implicirati kako su vozila ciljano nabavljena" rekao je Borovec dodavši kako gotovo ne može vjerovati da se objavljuju informacije koje prethodno nisu provjerene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi