trgovina utjecajem

Policija istražuje zašto Bogićević nije izabran za gradonačelnika Sarajeva

02.04.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Sarajevska policija pokrenula je istragu čiji je cilj utvrditi je li postojala trgovina utjecajem u gradskom vijeću koja je dovela do toga da Bogić Bogićević ne bude izabran za gradonačelnika Sarajeva, a među osobama koje su pod istragom je i dosadašnji gradonačelnik Abdulah Skaka

Općinski sud u Sarajevu u četvrtak je odobrio zahtjev županijskog MUP-a za oduzimanje mobilnih telefona koje koriste Skaka te načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, kao i još trojica gradskih vijećnika izabranih na listama SDP-a odnosno stranke pod nazivom Narod i pravda (SiP).

U preslici odluke suda, koju je objavio portal Klix, navedeno je kako je zahtjev policije odobren jer bi mobilni telefoni mogli poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku koji se za sada vodi protiv nepoznatih osoba.

Istraga je otvorena na temelju kaznene prijave koju je podnio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, a on je to učinio odmah nakon što je prekinuta sjednica gradskog vijeća na kojoj se u ožujku očekivao izbor Bogićevića. Ugledni političar bio je prijedlog Socijaldemokratske stranke BiH za sarajevskog gradonačelnika.

Ispostavilo se kako se tada raspala većina od 18 zastupnika na koju su računali u koaliciji koju su, uz NiP i SDP, činili Naša stranka (NS) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) predvođena Hadžibajrićem.

Konaković je odmah nakon toga optužio Hadžibajrića za izdaju, a načelnik Starog Grada je optužbe odbacio, ali je poručio i kako izlazi iz dotadašnje koalicije u gradskom vijeću.

U drugom pokušaju vijećnici su jednoglasno izabrali Bogićevića za gradonačelnika, no on je odbio prihvatiti imenovanje poručivši kako je razočaran spletkama kojima je svjedočio te kako s takvim vijećnicima ne može raditi.

Policija sada istražuje sumnje u postojanje političke korupcije, odnosno u podmićivanje zastupnika te trgovinu utjecajem, koje su dovele do toga da se Bogićevićevu kandidaturu pokušalo minirati. Iz bloka koji ima većinu poručili su kako je u pozadini vjerojatno stajao pokušaj Skake da si osigura još jedan mandat, u čemu mu je navodno odlučio pomoći Hadžibajrić.

Izbor novog gradonačelnika Sarajeva trenutačno je blokiran jer SDP BiH, koji ga je i predložio temeljem koalicijskog sporazuma, sada ima problem naći drugog kandidata koji bi trebao biti srpske nacionalnosti.

Na lokalnim izborima u studenome prošle godine većinu u Sarajevu je dobila koalicija četiriju oporbenih stranaka, dok je Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje dolazi dosadašnji gradonačelnik, izgubila većinu.