HVIDRA NEMA OSNOVE ZA TUŽBU

Policija istražuje prijetnje Novostima

07.10.2010 u 16:41

Bionic
Reading

Iako je Hvidra za idući tjedan najavila podizanje tužbe protiv tjednika Novosti, ako se pita stručnjake za medijsko pravo, osnove za tužbu nemaju. Suda se očito ne boje ni same Novosti. Straha bi možda ipak trebalo biti kod onih koji su na adresu Novosti slali prijetnje

'(...) Vrijeđanje javnog morala, klevetanje najviših državnih i partijskih funkcionera, omalovažavanje načelnika Generalštaba JNA te degutantno i neprihvatljivo ponižavanje simbola socijalističke revolucije. Tim je argumentima splitsko Okružno tužilaštvo tražilo gašenje Ferala 1988. godine kada je on izlazio kao podlistak Nedjeljne Dalmacije. Zabranu Ferala tada su poduprle i tzv. društveno-političke organizacije poput SK i SUBNOR-a, i to pod argumentom da se radi o 'neprijateljskom aktu koji predstavlja atak na društveno-politički sistem'', prokomentirala nam je najavljenu tužbu Hvidre izvršna urednica Novosti Andrea Radak, zapitavši se pritom jesmo li se zaista vratili u to doba.

Naime, Hvidra je najavila tužbu protiv Novosti zbog vrijeđanja hrvatskih ratnih vojnih invalida i širenja govora mržnje. 'Oni otvoreno vrijeđaju i omalovažavaju hrvatske branitelje, uspoređujući ih s krvnicima, vampirima ili bordelima', rekao je, dodajući da je to daleko od prava nacionalnih manjina. 'To je isto kao kad bih ja taj srpski list usporedio s četničkim kuplerajem', poručio je s press konferencije predsjednik Hvidre Josip Đakić

Radak odbacuje optužbe da se hrvatske branitelje uspoređivalo s vampirima. 'Crtež na toj naslovnici prikazuje vojnika, bez nacionalnih obilježja, kako u lokvi krvi ljubi djevojku bez nogu. Radi se o parafrazi poznate fotografije s Times Squarea kada američki vojnik ljubi medicinsku sestru. Ne radi se o vampirima, nego samo treba poznavati kulturne reference da bi se znalo o čemu se radi', kaže Radak

No, ako se pita stručnjake za medijsko pravo, Đakić i Hvidra nemaju osnove za podizanje tužbe jer nema govora o vrijeđanju. 'Nije prekršeno nikakvo pravno pravilo i Novosti nisu s naslovnicom išle u zabranjenu zonu. Može se samo raspravljati o zoni dobrog ukusa', rekao nam je jedan od stručnjaka za medijsko pravo.

S takvim stavom se slaže i predsjednik HND-ovog Vijeća časti Drago Hedl, kojemu je jedino sporna prašina koja se digla nakon objave naslovnice Novosti kada su se na noge digle institucije i neke udruge.

'Radi se o feralovskom načinu slanja poruke, o duhovitoj, možda za neke neukusnoj  poruci. No ne vidim da se radi o ikakvom vrijeđanju ili širenju govora mržnje. Za nekog to može biti osobna uvreda, kao što i ono što, primjerice, objavi Hrvatsko slovo može nekoga osobno uvrijediti', zaključuje Hedl

POLICIJA ISTRAŽUJE PRIJETNJE

'S više osoba je obavljen razgovor, dakle na tome se intenzivno radi, ali vJerujemo da ćemo sve otkriti', potvrdio je za B92 istragu prijetnji Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije.

Naime, nakon što je HHO, ali i MORH reagirao na naslovnicu tjednika Novosti na redakcijski e-mail stigle su anonimne prijetnje poput 'Prerezat ćemo ti grkljan' i 'Bacit ćemo vam bombu u redakciju!'.

Policija je zbog toga pred redakciju poslala i policajce koji paze da se ne dogodi nešto nepredviđeno, a, čini se, da su sada krenuli i u pravu istragu onih koji su prijetili.