SRBI U VUKOVARU

Policija istražuje Facebook grupu koja poziva na bojkot

10.04.2014 u 16:07

Bionic
Reading

Vukovarska policija uočila je poziv objavljen prošlih dana na jednoj facebook stranici, u kojem se Vukovarce poziva na bojkot srpskih prodavaonica dok se iz Vukovara 'ne makne ćirilica', i o tome je izvijestila Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Vukovaru, potvrđeno je danas Hini iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske

'Primjetili smo tu stranicu, a o sadržaju koji je na njoj objavljen, obavijest smo dobili i od građana', kazao je glasnogovornik vukovarsko-srijemske PU Domagoj Džigumović. Džigumović ističe kako je policija dužna obavijestiti Državno odvjetništvo o svim djelima koja u sebi sadrže elemente kaznenog ili prekršajnog dijela.

Dodao je kako nije u mogućnosti potvrditi je li navedena stranica na facebooku i dalje aktivna ili je ugašena, kako je sinoć izvjestio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. 'Sva daljnja postupanja po tom slučaju u nadležosti su Županijskog državnog odvjetništva', kazao je Džigumović.


Iz ŽDO-a Hina doznaje da prijavu iz policije za sada nisu zaprimili te će kada je zaprime, poduzeti potrebne korake. Na poziv bojkota srpskih trgovina u Vukovaru, s facebook stranice, a kojeg je prenio jedan novinski portal, upozorio je u utorak predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovc.

Pupovac je na koferenciji za novinare naveo da se poziv na bojkot preko društvenih mreža odnosi na srpske proizvode i 35 trgovina čiji su vlasnici Srbi, i ucjenjuju ih se time hoće li u Vukovaru biti ćirilice ili ne. Po njegovim riječima, to je karakteristično za nacističke, fašističke i ustaške režime 30-tih godina 20. stoljeća i nije svojstveno europskim demokratskim sustavima. Poziv policiji da uđe u trag vlasniku facebook profila sinoć je uputio i Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Iz Stožera su priopćili da je facebook profil na kojem se poziv nalazio, u međuvremenu ugašen, ali kako svaki iole informatički obrazovanom čovjek zna da fecebook bilježi i zatvorene račune te da se onome tko je profil otvorio i administrirao lako može ući u trag.

Također su naveli da Pupovac 'i opet, baš u trenutku kada se treba voditi rasprava o referendumu (o ćirilici), izvlači novi anonimni slučaj izmišljajući protivnika kako bi stvorio privid ugroze srpske manjine. Izmišljeni bojkot srpskih trgovina i proizvoda Pupovac prenosi s izmišljenog facebook profila', priopćili su sinoć iz Stožera i pozvali policiju da uđe u trag vlasniku facebook profila.