PRIJAVA ISTARSKOG GROZDA

Policija i odvjetništvo češljaju Kaštijun

18.02.2009 u 15:55

Bionic
Reading

Koordinator Istarskoga grozda Damir Radnić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli rekao kako ga je MUP izvijestio da njihovu prijavu u vezi s nezakanitostima u projektu Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Kaštijun obrađuju Županijsko državno odvjetništvo u Puli i Policijska uprava

PULA - Riječ je o prijavi kojom je Istarski grozd prošle godine u kolovozu te institucije, kako je rekao Radnić, upozorio na nepravilnosti u tom projektu ističući kako u njemu "ima materijala kojima se trebaju baviti MUP i Državno odvjetništvo". Osnovni element prijave, kako je rekao Radnić, jest netransparentna, dva milijuna kuna vrijedna izravna nagodba sa slovensko-hrvatskom tvrtkom "Hidroplan" za izradu prijave za dobivanje novca iz europskih fondova.

"Rezultate istrage očekujemo za mjesec dana", naglasio je Radnić.

Informaciju je danas potvrdila i glasnogovornica istarske Policijske uprave Nataša Rogić, koja je izjavila kako prijava upućuje na moguće nezakonitosti u vezi s planiranom izgradnjom Županijskoga centra za gospodarenje otpadom "Kaštijun".

"U suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli počeli smo provoditi izvid kaznenih djela kako bismo provjerili navode iz prijave te utvrdili činjenično stanje te ima li elemenata kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti", zaključila je glasnogovornica Rogić.

Članovi Istarskoga grozda i danas su još jedanput istaknuli kako Istri odlagalište otpada ne treba ako se uvedi tehnologija odvajanja i reciklaže otpada.

Već deset godina nudimo razgovor o rješavanja otpada, postoji tehnologija odvajanja kojom se može koristiti, no vlast ne želi razgovarati, nego potencira tehnologiju zastarjelog tipa, što je za nas neprihvatljivo, istaknuo je član Istarskoga grozda Bruno Poropat.

Članovi Istarskoga grozda danas su rekli kako je apsurdno to što će u ponedjeljak Županijska skupština prihvatiti mjere zaštite rta Kamenjaka u Premanturi, a istodobno inzistira na zastarjelom načinu odlaganja otpada samo kilometar dalje.