NETIPIČAN ZLOČINAC

Policija čuva kuću pilota samoubojice Andreasa Lubitza

26.03.2015 u 16:04

  • +2

Andreas Lubitz

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Andreas Lubitz (28), kopilot Germanwingsa koji je sa sobom u smrt povukao 149 osoba u zrakoplovu Airbus A320 na letu 4U9525, živio je s roditeljima u gradu Montabauru u pokrajini Rheinland-Pfalz na zapadu Njemačke, a njegova kuća sada je pod strogom policijskom zaštitom zbog mogućih napada. Imao je i stan u Düsseldorfu, potvrdila je Gabriele Wieland, gradonačelnica Montabaura. O njemu su počeli svjedočiti susjedi i znanci, pa je već otkriveno i to da je imao depresivnu epizodu

Lubitz je bio gorljiv trkač te je često sudjelovao na lokalnim utrkama. Na svom profilu na Facebooku otkrio je da je osobito zainteresiran za sve što ima veze sa zrakoplovom A320 i pratio je online forume na kojima su piloti raspravljali o tehničkim karakteristikama i različitim scenarijima za vrijeme leta.

Britanski Guardian javlja da su ga susjedi opisali kao prijateljski nastrojenog i nekog tko je energično ostvarivao svoje snove. Lokalne novine Rhein Zeitung pišu da su ga susjedi često viđali kako džogira kraj njihovih kuća.

'Bio je posve normalan. Jako sretan zbog svojeg posla. Zadovoljan i sretan. Ostvario je svoj san da postane profesionalni pilot. Nije imao problema. Mislim da nije mogao učiniti tako nešto', rekao je stanovnik Montabaura za RTL radio.

Ipak, majka njegove bivše školske kolegice rekla je Frankfurter Allgemeine Zeitungu da je Lubitz njezinoj kćeri svojedobno ispričao da prekida pilotski trening zbog depresije. Obuku je prekinuo prije šest godina.

'Činilo se da je pregorio, bio je u depresiji', kazala je neimenovana žena za ugledni njemački list.

Ispričala je da ga je njezina kći opet vidjela prije božićnih praznika i tada se činio normalnim. Opisala ga je kao 'dragog dječaka' koji je imao dobru obitelj.

Njegovo puno ime je Andreas Günter Lubitz, a iza sebe navodno ima svega 630 sati leta. Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere izjavio je da, prema dostupnim informacijama, on nema veze s terorizmom. Njegova vjerska opredijeljenost je nepoznata. Nema indikatora da je bio depresivan, niti je poznato da je izrazio želju okončati vlastiti život.

Letački klub LSC Westerwald, kojem je pripadao, priopćio je nakon tragedije da se Andreas učlanio još kao tinejdžer, želeći ostvariti svoj san o letenju.

Počeo je kao učenik jedriličarstva i uspio postati pilot Airbusa 320, stoji u priopćenju, uz dodatak da je Lubitz bio u mogućnosti ostvariti svoj san koji je platio životom. Članovi kluba LSC Westerwald tuguju za Andreasom i ostalih 149 žrtava tragedije koja se dogodila 24. ožujka.

Član tog kluba, u kojem je Lubitz 2013. obnovio svoju dozvolu za pilota jedrilice, kazao je da je on u to vrijeme imao djevojku.

'Bio je sretan radeći u Germanwingsu i dobro mu je išlo', rekao je član jedriličarskog kluba Peter Ruecker. Lubitza će se sjećati kao 'prilično tihog', ali prijateljski nastrojenog čovjeka.

Direktor Lufthanse Carsten Spohr rekao je da Lubitz započeo obuku 2008, a čekao je osam mjeseci na nju. Isprva je radio kao stjuard, a 2013. postao je prvi časnik, dakle kopilot Lufthanse.

'Nakon treninga došlo je do duljeg prekida (dok nije počeo letjeti), ali je bio spreman za nastavak. Prošao je sve medicinske provjere i ispite. Bio je spreman letjeti bez ikakvih prekida', rekao je Spohr, dodajući da je Lubitzova izvedba bila besprijekorna.