plenković u puli

'Policija čuva granicu, vojska trenutno nije na dnevnom redu'

02.03.2020 u 17:42

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će Hrvatska svim sredstvima pomagati u zaštiti vanjske granice EU, posebno vezano za grčku i bugarsku granicu, istaknuvši da EU mora dati zajednički odgovor na novonastalu situaciju te problem rješavati na izvorištu krize

'Politika grčke vlade je da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU, konkretno grčku i bugarsku granicu', rekao je Plenković novinarima u Puli.

Dodao je da su hrvatske vlasti stalno u kontaktu s čelnicima europskih institucija te s bugarskim i grčkim premijerom, ocjenjujući nužnim nastaviti dogovor s Turskom te obnoviti sporazum koji je s tom zemljom vezano za migracije postojao proteklih godina za koji je EU izdvojila šest milijardi eura, što je ocijenio jamstvom sigurnosti za cijelu EU.

  • +17
Andrej Plenković u Puli Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX

Policija čuva granicu, vojska trenutno nije na dnevnom redu

'Moramo pojačati kontrolu vanjske granice i time spriječiti nezakonite migracije. Policija ima dominantu zadaću čuvanja hrvatskog teritorija, imamo 6500 policajaca čiji rad osobito cijenim na granici. Slanje vojske trenutno nije na dnevnom redu, no ukoliko se promijene okolnosti možemo razmisliti o tome. No, ponavljam, pozicija hrvatske Vlade je da granicu čuva policija', istaknuo je premijer.