veliki problem

Policija će spriječiti dolazak migranata na područje Bihaća

23.10.2018 u 16:43

Bionic
Reading

Policija Unsko-sanske županije zapriječit će dolazak ilegalnim migrantima u taj dio Bosne i Hercegovine, odlučili su u utorak najviši dužnosnici županijskih tijela vlasti na sastanku kojega su u Bihaću održali s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem.

Hitni sastanak održan je nakon eskalacije krize prouzročene sve većim dolaskom ilegalnih migranata u Unsko-sansku županiju koji iz tog dijela BiH pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj. Dio njih je u protekla tri dana krenuo prema graničnim prijelazima Maljevac i Izačić no u prelasku granice spriječila ih je bosanskohercegovačka policija.

Sve to je dodatno potaknulo prosvjede građana Bihaća koji su na masovnim okupljanjima zatražili da se migrante izmjesti u centre izvan gradskih sredina kao i da se zaustavi njihov stalni priljev.

Zapovjednik policije Unsko-sanske županije Mujo Koričić potvrdio je nakon sastanka s Mektićem kako su usuglašene mjere koje će se početi provoditi već tijekom dana.

"Svako povećanje broja migranata u županiji a posebice u Bihaću pogoršalo bi sigurnot. Županijska će policija stoga će od danas onemogućiti svaki njihov dalji dolazak", kazao je Koričić novinarima.

Dogovorene mjere podrazumijevaju uspostavu kontrolnih točaka na prilaznim cestama i provjere putnika u automobilima i posebice autobusima koje migranti najčešće koriste pri dolasku u Bihać iz pravca Sarajeva.

Autobusni prijevoznici također će biti informirani o uvedenim restrikcijama kako bi prestali primati ilegalne migrante kao putnike na svojim linijama.

Migranti u Velikoj Kladuši Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik županijske vlade Mustafa Ruždić potvrdio je kako su razmatrane i moguće lokacije za trajniji smještaj migranata izvan naseljenih mjesta.

"U srijedu će biti donesena konačna odluka", kazao je Ruždić.

Ranije je najavljeno kako bi jedna takva lokacija mogla biti bivša tvornica "Bira" u predgrađu Bihaća gdje bi se uz potrebne preinake moglo smjestiti do 1200 osoba.

Ministar sigurnosti Mektić suglasan je kako se ne može dopustiti da migranti borave na ulicama i po parkovima te je istaknuo kako će zbog toga biti poduzete sve potrebne mjere da bi im se osigurao smještaj u objektima nad kojima je moguće uspostaviti nadzor.

"Imamo i dužnost i obvezu unutar BiH osigurati da se ova migrantska kriza odvija tako da u najmanjoj mogućoj mjeri utječe na normalni život, posebice u lokalnim zajednicama", kazao je Mektić.