IZBAČENI NA ULICU, IMA I OZLIJEĐENIH

Policija brutalno izbacila obitelj Vukić

08.11.2012 u 11:15

Bionic
Reading

Zadarska obitelj Vukić deložirana je iz svog doma, djedovine stare preko 200 godina. Živi zid ispred kuće u kojem su bili i članovi obitelji brutalno su uklonili interventni policajci odnoseći čovjeka po čovjeka. Tom je prilikom jedna žena izgubila svijest te je vozilom hitne pomoći prebačena u zadarsku bolnicu. Nagađa se da je udarila glavom u pod

Pozlilo je i Tini Vukić Karađole, kćerki Višnje i Mire Vukića koji su se zbog poreznog duga našli u egzistencijalnim problemima. Agonija deveteročlane obitelji je nastavljena današnjom deložacijom. Alternativni smještaj koji im je ponuđen je prihvatilište.

'Tamo imaju sedam kreveta, što nam drugo preostaje', kazao je Miro Vukić tijekom policijske intervencije.

Prema prvim informacijama, privedeno je više od 20 prosvjednika. Deložaciju je u živom zidu ispred kuće pokušalo spriječiti njih pedesetak. S obje strane uske ulice policija je zatvorila cestu i stvorila koridor iza kojeg je ostalo još stotinjak mještana Arbanasa i sugrađana obitelji Vukić.

U prvi tren činilo se da će doći do odgode deložacije jer se niti novi vlasnik Blaž Sotlar čija je tvrtka Boškarija gradnja iz Slovenije na dražbi kupila kuću niti njegov zakonski zastupnik nisu pojavili na mjestu događaja.

Neizvjesnost je trajala svega nekoliko minuta. Sotlar nije stigao, zastupnik jest i policijska akcija je mogla započeti. U 10.35 sati novi je vlasnik kročio preko kućnog praga djedovine obitelji Vukić na koju je stavljena nova brava

Posjetimo, Višnja i Miro Vukić zajedno s kćeri, sinom, zetom i četvero unučadi živjeli su u obiteljskoj kući u Arbanasima, koju su morali napustiti zbog poreznog duga. Bez posla su ostali nakon privatizacije, sredinom devedesetih. Miro se 1996. godine odlučio na privatni biznis, otvorio je automehaničarsku radionicu. Unajmio je prostor, kupio strojeve i alat, ali cesta na kojoj je bila radnja u dvije godine se zbog javnih radova dva puta zatvarala po nekoliko mjeseci, što se odrazilo na posao.

Kako bi apsurd bio potpun, pobrinula se sutkinja Općinskog suda koja je naložila da se dobiveni iznos od prodaje Vukićeve kuće uplati banci na račun otplate kredita koji je podigla Mirina kćer i koji je uredno otplaćivala, tako da su se i u banci čudili zašto im je kredit otplaćen u cjelosti.

Od prodaje kuće u konačnici je namirena samo banka, a na državni proračun nije dospjela ni lipa iako je to bio cilj zapljene i prodaje kuće.

Na postupanje policije cijelog jutra su putem društvenih mreža nezadovoljni građani iskazivali svoj revolt, poručujući kako 'policiju shvaćamo kao servis građana'.

Putem Twittera im je odgovoreno kako će 'policajci, ako se pokaže da su prekoračili ovlasti, za to i snositi odgovornost'. Uputili su građane i da se u konkretnom slučaju požale Policijskoj upravi zadarskoj.