BLOkADA PUJANKI

Drama u Splitu: Cesare odveden, prosvjednici blokirali policiju, intervenirala Hitna

19.06.2018 u 09:13

Bionic
Reading

Devetogodišnji dječak Cesare Avenati odveden je iz zgrade na splitskim Pujankama u kojoj je živio s majkom Ninom Kuluz. Epilog je to borbe za skrbništvo između oca, Talijana Alessandra Avenatija i majke Nine Kuluz

Stotinjak ljudi okupilo se na splitskim Pujankama u prosvjedu protiv četvrtog pokušaja ovrhe Nine Kuluz, majke devetogodišnjeg dječaka Cesarea Avenatija, koji je oduzet majci i predan ocu Alessandru Avenatiju. Policija je doslovno blokirala Pujanke, a prosvjednici su ostavljeni stotinjak metara od zgrade u kojoj majka živi s djetetom.

Oko 9 sati na mjesto događaja došao je i dječakov otac, ali i suci i liječnici. Nakon sat i pol prave drame koja se odvijala u stanu dječak je odveden. Pri pokušaju odvođenja prosvjednici su s tri automobila blokirali prolaz policiji koja je vozeći preko travnjaka izbjegla blokadu. Nakon svega Cesareovu djedu je pozlilo nakon naguravanja s policijom i odveden je na Hitnu pomoć.

Što se događalo u stanu, objavila je na Facebooku Vanda Plazonić, prijateljica majke malog Cesarea.

  • +11
Obavljena ovrha nad dječakom Cesareom Avenatijem Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

'Dragi ljudi, dijete se otimalo, urlikalo, otac ga je čupao za glavu i noge! Mali mu je govorio 'umrit ću zbog tebe!', a on ga je čupao i vukao. Mali urliče kroz portun, baca se, opire se, zapomaže 'ne radite mi toooooooo', a doktorica izjavljuje da zapreka nema i daje nalog da se malog iščupa. Na to ga izvršitelj s ocem čupa za noge, ruke, glavu! Čupali su ga iz kreveta, a nakon toga dok se otimao i držao za majku. Pozlilo je majci i didi, teta je privedena. Što da vam kažem ljudi? Što reći? Odvjetnik je odbio potpisati zapisnik jer je očito da se krše djetetova prava, da se dijete čupalo i protivilo, jasno je govorilo svoje želje i imamo sve na snimkama!', napisala je Plazonić.

Mišo Živaljić, odvjetnik Cesareove majke Nine, potvrdio je da je ovrha dovršena.

'Dijete je na putu za Italiju. Nažalost nismo dorasli zaštiti dječjih, a time i ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Nemamo kvalitetan ovršni i obiteljski zakon ni pravilnik o provođenju ovrhe. Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još uvijek jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti', kazao je Živaljić.

Splitska policija objavila je da su tijekom prosvjeda uhićene dvije osobe, jedna u zgradi i druga ispred nje. Navodno je među njima Vanja Kuluz, sestra dječakove majke, koja je privedena zbog neovlaštenog snimanja.

'Policija je danas pružala pomoć tijelu u izvršenju odluke, a održalo se i javno okupljanje koje je bilo prijavljeno policiji. U jednom trenutku su prosvjednici izašli na cestu s namjerom da je blokiraju, a policajci su reagirali na najblaži mogući način i niti u jednom trenutku nisu primijenili silu. Vodili su se načelom razmjernosti i koristili najblaža sredstva da bi cestu pustili u promet', rekla glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

Oglasio se i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara: nije želio davati konkretne izjave jer bi se one mogle shvatiti kao pritisak na pravosuđe, no kazao je da se 'kao čovjek osjeća žalosno zbog tog dječaka', kazao je.

Kuluz je ranije u ponedjeljak u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana, kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali ju je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti.

Maleni Cesare u petak je hospitaliziran u KBC-u Split, gdje su mu su ustanovljeni psihosomatski simptomi zbog stresa kojem je izvrgnut uoči zakazane ovrhe. Psihijatar nam je rekao kako dječak treba biti pošteđen daljnjeg stresa te da bi njegovo eventualno ovršno odvajanje od majke i dodjeljivanje ocu koji živi u Italiji bilo pogubno za njega. Iz splitskog KBC-a pušten je jučer.

Cesareovi roditelji jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom u Italiji, ali majka je s njim otišla iz Italije te se prvo skrivala u BiH, a zatim se vratila u Split. Od tada ga otac pokušava ovrhom vratiti u Italiju.

Prosvjed protiv ovrhe nad dječakom Cesareom Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić