SINDIKAT PROZIVA OSTOJIĆA

Policajcima zabrana javnog okupljanja!

23.01.2012 u 16:42

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražili su danas hitan sastanak s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ocjenjujući zabranu policajcima na javno okupljanje, koja se najavljuje prijedlogom novoga Zakona o policiji, izravnim napadom na ljudska, radna i sindikalna prava policajaca

Sindikati u pismu ministru navode kako su, unatoč kratkom roku i obimnom zakonskom tekstu, pokušali pažljivo proučiti zakonski prijedlog, u kojemu ih, kako kažu, uz neka druga smanjenja prava policijskih službenika osobito zabrinjava predloženi članak 172. tog zakona kojim se policajcima brani pravo na javno okupljanje.

Takvu odredbu smatraju izravnim napadom na ljudska, radna i sindikalna prava policijskih službenika, napominjući da pravo na javno okupljanje policajci imaju još od osnutka neovisne Hrvatske te da ga nijedna vlast dosad nije pokušala uskratiti.

‘Dok se s jedne strane najavljuje ukidanje zabrane održavanja prosvjeda na Trgu sv. Marka, što pozdravljamo, s druge strane se predlaže zabrana javnog okupljanja policijskim službenicima bilo gdje u RH’, upozoravaju sindikati te predloženu mjeru nazivaju nedemokratskim i nepotrebnim uskraćivanjem ustavnih prava policajaca.

Napominju da Ustav RH svakome priznaje pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu sa zakonom te da bi slijedom navedenog zabrana javnog okupljanja policajcima bila izravno uskraćivanje navedenog ustavnog prava.
Sindikati ističu i da pravo na javno okupljanje nije uskraćeno čak niti djelatnim vojnim osobama, kojima je isključivo zabranjeno sudjelovanje na političkim skupovima i demonstracijama.

‘S obzirom na navedeno, a i na neke druge prijedloge iz teksta Prijedloga Zakona o policiji, ovim putem tražimo hitan sastanak s Vama’, poručuju u pismu ministru Ostojiću, kojega su, s obzirom na ozbiljnost teme, zamolili da njihovu zahtjevu udovolji i sastanak organizira u najkraćem roku.