na čelu s plenkovićem

Pola Vlade i HDZ-a stiglo i u HNK, slavi se 200. obljetnica rođenja Ante Starčevića

11.12.2023 u 22:58

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u ponedjeljak navečer da je Hrvatska demokratska zajednica ostvarila ideale dr. Ante Starčevića o samostalnoj hrvatskoj državi.

Govoreći pred Koncert obilježavanja 200. obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića, koji je u Zagrebu organizirala Akademska zajednica HDZ-a koja nosi Starčevićevo ime, Plenković je kazao da je Ante Starčević među prvima sanjao slobodnu i neovisnu Hrvatsku, čemu je posvetio svoj politički, intelektualni i društveni rad.

Prvi je u modernoj hrvatskoj političkoj tradiciji osmislio koncept samostalne hrvatske države i u njemu prepoznao najbolji okvir za autonomni razvoj svih narodnih potencijala, dodao je.

  • +8
Premijer Andrej Plenković i ministri na 200. obljetnici rođenja Ante Starčevića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Starčevićev će intelektualni rad dovesti do toga da će ga već suvremenici smatrati ideologom moderne hrvatske nacije, istaknuo je Plenković i dodao da su se proročanskim također pokazale njegove oštre i argumentirane osude Karadžićeva jezičnog velikosrpstva i sveslavenske ideologije. Upozoravao je, kaže, na protuhrvatsku narav mnogovrsnih jugoslavenskih iluzija.

Hrvatska demokratska zajednica najavila je 1991. osamostaljenje Hrvatske te su u listopadu 1991. raskinute sve veze s Jugoslavijom. Vodeći se konceptom modernog suverenizma, već sedam godina jačamo naš međunarodni položaj i utjecaj za veću kvalitetu života građana i konkurentnost gospodarstva, kazao je Plenković i zaključio da je Hrvatska danas ravnopravna članica UN-a, NATO-a i EU-a, a da su ulasci u Eurozonu i Schengensko područje dodatno ojačali hrvatski državni, gospodarski i sigurnosni suverenitet.