poziv javnosti

Pokret 'Pravda za Davida' protiv Dodikovog policajca na čelo SIPA-e

20.01.2020 u 11:05

Bionic
Reading

Banjalučki pokret "Pravda za Davida" pozvao je u ponedjeljak bosanskohercegovačku javnost i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da ne dopuste imenovanje Darka Ćuluma, sadašnjeg ravnatelja policije MUP-a Republike Srpske, za novog čelnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

Banjolučki pokret, koji je nastao kao dio prosvjeda zbog spore i neučinkovite istrage o smrti mladića Davida Dragičevića, protivi se postavljanju Ćuluma na čelo najvažnije policijske agencije u BiH jer ga drže odgovornim za zataškavanje okolnosti njegove smrti.

Ćulum je bio policijski čelnik u RS i u ožujku 2018., kada je David Dragičević pronađen mrtav te je odmah tvrdio kako je riječ o nesretnom slučaju iako za to nije bilo dokaza, pa je cijeli slučaj tužiteljstvo prekvalificiralo u ubojstvo, no istraga o tome još traje.

Pokret "Pravda za Davida" stoga smatra kako je Ćulum izravno odgovoran za pokušaj zataškavanja Davidovog ubojstva i prikrivanje počinitelja zločina.

Ćulum je također zapovjedao policijom u vrijeme prosvjeda zbog spore istrage koji su u Banjoj Luci uslijedili u prosincu 2018. , a pretvorili su se u otvoreni i do sada najmasovniji bunt protiv režima Milorada Dodika.

"Darko Ćulum je ravnatelj policije koja se 25. prosinca 2018. brutalno obrušila na goloruk narod. Na narod koji traži samo jedno, istinu i pravdu za Davida i ništa više od toga. Umjesto da uhićuju ubojice policija je uhitila roditelje ubijenog Davida", stoji u priopćenju ovog pokreta. U njemu se dodaje da će, u slučaju Ćulumova imenovanja pozvati građane i svu domaću i međunarodnu javnost da pomognu u "sprječavanju ovog sramnog poteza koji je plod stranačkog dogovora Milorada Dodika i Fahrudina Radončića".

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač odmah je podržao svog bliskog suradnika kazavši kako je riječ o policajcu s bogatim iskustvom.

"Nakon izbora Ćuluma, očekujem mnogo bolju suradnju između MUP-a RS i SIPA-e", kazao je Lukač, po čijem nalogu je u Banjoj Luci već duže od godinu dana na snazi neformalna zabrana okupljanja, jer policija kojom zapovjedaju on i Ćulum na središnjem trgu u tom gradu ne dopušta zadržavanje u skupinama u kojima je više od tri osobe.

Na taj način nastoje spriječiti svaki novi pokušaj protuvladinih prosvjeda, a posebice okupljanje članova pokreta "Pravda za Davida".

Darko Ćulum trebao bi postati novim ravnateljem SIPA-e na temelju prijedloga kojega je prošlog tjedna Vijeću ministara BiH uputio novi ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. On je potvrdio kako je odlučio staviti izvan snage prijedlog svog prethodnika Dragana Mektića da ravnatelj SIPA-e i u naredne četiri godine bude Perica Stanić, koji je do sada obnašao tu dužnost.

Nakon provedenog postupka na temelju javnog natječaja Stanić je bio prvorangirani kandidat jer je dobio najveći broj bodova, dok je Ćulum bio drugi.

Radončić je svoju odluku obrazložio samo konstatacijom kako ju je donio "nakon stranačkih konzultacija" potvrdivši tako postojanje izravnog političkog utjecaja na funkcioniranje najvaženije policijske agencije.

SIPA u BiH je neka vrsta ekvivalenta onoga što je FBI u SAD.

Prema zakonu o SIPA-i ravnatelja te agencije imenuje Vijeće ministara na prijedlog ministra sigurnosti, no vlada nije obvezna prihvatiti ministrova kandidata.

U sadašnjem sazivu Vijeća ministara BiH, konstituiranom potkraj prosinca prošle godine, su članovi Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz kojega je i predsjedatelj Zoran Tegeltija.

Ostali državni ministri su iz HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, dok je jedini ministar iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Radončić, koji je ujedno i čelnik te stranke.