PREMIJER PLENKOVIĆ

'Pokrećemo postupak ratifikacije Konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama'

25.11.2016 u 14:27

Bionic
Reading

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, premijer Andrej Plenković najavio je u petak da će Vlada što skorije pokrenuti postupak saborske ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija.

Iz Vlade je priopćeno kako je premijer Plenković, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, istaknuo da žene žrtve nasilja u Hrvatskoj moraju biti bolje zaštićene, a počinitelji sankcionirani. Najavio je da će stoga Vlada, odnosno ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić što skorije pokrenuti postupak ratifikacije spomenute Konvencije u Hrvatskom saboru.

U Banskim dvorima napominju da je Istanbulska konvencija Vijeća Europe prvi pravno obavezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Hrvatska potpisala 2013., a stupila je na snagu 2014. ratifikacijom deset država članica. U ožujku 2016. Europska komisija predložila je da i Europska unija ratificira Konvenciju. Dokument uspostavlja standarde zaštite žrtava nasilja, dostupnosti centara za pomoć, telefonsku liniju za pomoć te jamče kazneni progon počinitelja svih oblika nasilja.

Podsjećaju da se Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava 25. studenoga, u znak sjećanja na sestre Mirabal, ubijene u Dominikanskoj Republici na današnji dan 1960. godine zbog svojeg političkog djelovanja, uključujući aktivizam za zaštitu prava žena.

Usprkos poboljšanju položaja žena u društvu, dodaju, trećina žena u Europskoj uniji bila je žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja, mnoge su izložene psihičkom nasilju od svojih partnera, a procjenjuje se da je svaka dvadeseta tijekom svog života bila žrtva silovanja. Broj femicida – ubojstva žena –u porastu je i u Hrvatskoj, a velik broj slučaja nasilja nad ženama nije prijavljen, navode iz Vlade u priopćenju.

Najavljuju kako će u svom djelovanju slijediti tzv. 3P pristup, koji podrazumijeva prevenciju nasilja, protekciju žrtava i procesuiranje počinitelja.

'Nasilje nad ženama je nedopustivo i napori za njegovo iskorjenjivanje preduvjet su osiguravanja ravnopravnosti spolova. Adekvatan i transparentan sustav podrške žrtvama, sustavna edukacija svih tijela koja se bave nasiljem nad ženama te jačanje preventivnih mjera, ciljevi su rada Vlade u ovom području', zaključuju u priopćenju.