ZBOG POSEBNOG RAČUNA

Pojedinim kandidatima prijeti prijava DORH-u?

12.11.2011 u 13:39

Bionic
Reading

Točno u ponoć 14. studenog istječe rok za predaju kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu. Kukuriku koalicija i HDZ svoje će liste predati najvjerojatnije u ponedjeljak, a prijedlog svojih kandidata danas je predao Milan Bandić, stranka Zeleni zajedno te predstavnik bošnjačke manjine Šemso Tanković

'Koliko god budemo dobili, to će biti onoliko koliko bude trebalo da se što kvalitetnije zajedno borimo za bolju Hrvatsku, ali to treba pitati građane', kazao je novinarima Bandić prije nego što je Državnom izbornom povjerenstvu predao prijedlog kandidata svoje Nezavisne liste Stijena u 1., 2., 6. i 7. izbornoj jedinici.

Na pitanje novinara koliko on sam mandata očekuje, Bandić je kazao: 'Onoliko koliko građani odluče. Nemojte podcjenjivati građane.' Bandića su u DIP dopratili i prvi na listama u 2., 6. i 7. izbornoj jedinici - Jelena Jelena Pavičić Vukučević, Miodrag Lemo i Slavko Kojić. Osim njih, na listama se, kako je jutros objavljeno na posebnoj press konferenciji, nalaze i Pavle Kalinić, Drago Žiljak, Ladislav Prežigalo, Josip Petrač, Adam Končić, Selma Čančar Omerbašić, Ivana Brkljačić, Vedran Lozanov, Ivica Pančić, Marijan Polašek, Zoran Majcan, Ana-Marija Čelan, Jure Mandir i Drago Miličević.

Nekoliko sati prije Bandića, svoje liste predala je i friško osnovana stranka Zeleni zajedno, koja na svojim listama ima ljude koji su se proslavili upravo kao najljući neprijatelji zagrebačkog gradonačelnika. Zeleni zajedno očekuju da će uz pomoć slogana 'Umiješajmo se' uspjeti na birališta dovući svojih pet do 15 posto potencijalnih birača, koji će se odlučiti za prve 'zelene' predstavnike u Saboru.

'Želimo se umiješati u politički život Hrvatske, a isto tako želimo određene skupine ljudi, poput osoba s oštećenim sluhom, više uključiti u hrvatsko društvo', kazala je uoči predaje lista DIP-u predsjednica stranke Aleksandra Starčević.

Iako je stranka osnovana tek prije pola godine, nositelji lista u četiri izborne jedinice poznati su akteri zagrebačke 'okolišne' scene - Toni Vidan, Vera Petrinjak Šimek, Srđan Dvornik i Marija Perušić

Kandidacijske liste za svih 11 izbornih jedinica predala je i stranka Abeceda demokracije.

Svoju kandidaturu predao je još uvijek aktualni zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković, koji se natječe u 12. izbornoj jedinici za manjine. Tanković, koji na izbore izlazi od Stranke demokratske akcije Hrvatska (SDAH), uvjeren je da će se ponovno naći u Saboru. 'Vjerujem da sam u proteklom mandatu postigao dobre rezultate i da sam bio kvalitetan predstavnik, ne samo bošnjačke manjine kojom pripadam nego i slovenske, albanske, crnogorske i makedonske', rekao je Tanković

U 12. izbornoj jedinici kandidaturu su još predali i aktualni saborski zastupnik mađarske manjine Deneš Šoja kojeg predlaže Savez mađarskih udruga, zatim Jasminka Petter koju je predložio Narodni savez Nijemaca Hrvatske, neovisni kandidat Idriz Bešić te Viktor Filima kojeg je predložila Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske.

Prema aktualnim informacijama očekuje se da će sutra svoje liste predati Blok umirovljenika predvođen Ljubom Jurčićem te HSS, a na adresi Državnog izbornog povjerenstva u ponedjeljak se očekuju predstavnici Kukuriku koalicije, HDSSB-a, HSLS-a, SDSS-a, Nezavisna lista dr. Ivana Grubišića te najvjerojatnije HDZ-a.

ZBOG POSEBNOG RAČUNA KANDIDATIMA PRIJETI PRIJAVA DORH-U?

Za sada je, prema podacima DIP-a, koji se mijenjaju iz sata u sat, predano više od 70 kandidacijskih lista i oko 26 kandidatura za 12. izbornu jedinicu.  Primjerice, 2007. sveukupno je predano 323 prijedloga kandidatura, od čega je bilo 251 prijedlog kandidacijskih lista te 72 kandidature za predstavnike manjina.

Čini se da se na ovim izborima ta brojka neće doseći, smatra potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić

'Meni se čini da neće, iako ne možemo ništa unaprijed govoriti jer obično najveća navala kandidatura je upravo predzadnji, a naročito zadnji dan, i to u popodnevnim satima. Meni se čini da ovaj put ipak neće biti toliki broj kandidatura', rekla je Čufar Šarić

Što se pak tiče kandidatura za 12. izbornu jedinicu, da se primijetiti da je najveći broj kandidatura pripadnika romske nacionalne manjine. 'Da, predstavnici romske manjine su se ovaj put zaista iskazali u odnosu na sve ostale do sada pristigle kandidature, što ne znači da se taj omjer neće promijeniti. Pretpostavljam da ih je potakla upravo činjenica da su do sada imali svog predstavnika u Saboru, pa su vidjeli da to nije nemoguća misija. Vjerojatno su se sada ohrabrili i smatraju da mogu mnogi od njih participirati u radu parlamenta i dati svoj doprinos', kaže Čufar Šarić

Sukladno novom Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, stranke i kandidati na ovim izborima moraju DIP-u podnijeti i dokaz o posebnom računu.

'U zakonu piše da se do trenutka predaje kandidatura mora otvoriti i posebni račun. Nažalost, određeni broj kandidata, odnosno čak i nositelja kandidacijskih lista nisu to shvatili dovoljno ozbiljno. Mi u ovom trenutku još ne inzistiramo na tome da bude u trenutku predaje kandidature otvoren i račun jer predaja kandidatura traje do ponedjeljka do ponoći, ali nakon toga ćemo svakako sve one kandidate koji nisu otvorili posebne račune morati prijaviti Državnom odvjetništvu, a oni će dalje postupiti sukladno zakonu. Kazne nisu zanemarive novčane vrijednosti, tako da bih ja svim kandidatima koji nisu do sada otvorili račun, a predali su kandidature, poručila da to što prije naprave, upozorava potpredsjednica DIP-a.

No i ako ne predaju dokaz o posebnom računu, kandidatura ili lista neke stranke i neovisnog kandidata bit će pravovaljana. 'Lista je pravovaljana jer zakon ne propisuje taj moment kao pravovaljanost kandidature. To je vjerojatno jer je Zakon o izborima zastupnika u Sabor donesen prije nego Zakon o financiranju kampanja. Ja vjerujem da će u novom zakonu, jer će trebati izmijeniti Zakon o izborima zastupnika, da će se i taj moment staviti kao uvjet za pravovaljanost kandidature', zaključila je Čufar Šarić