ključnih 48 sati

Pojavio se Capakov dopis koji je omogućio Hrebaku da izađe iz samoizolacije i bude jezičac na vagi za izglasavanje Vlade. Ovako on to objašnjava

24.07.2020 u 13:03

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) jutros je objavila kako smatra da je dolaskom u Sabor zastupnika Darija Hrebaka (HSLS), iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, u pitanje dovedena jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane za što su prozvali ravnatelja HZJZ Krunoslav Capaka. Jure Zubčić, zadarski SDP-ovac objavio je potom na Twitteru Capakovo epidemiološko mišljenje za kojeg tvrdi da je pljuvanje u lice svim građanima Hrvatske

Naime, u njemu stoji kako je Hrebak 21. lipnja obavio testiranje i da je nalaz bio negativan nakon čega, ustvrdio je Capak Hrebak neće zarazan narednih 36 do 48 sati te da ako neće biti u samoizolaciji mora nostiti masku. Nakon toga, navodi dalje šef HZJZ-a, treba ponovno napraviti test ili ići u karantenu na 14 dana.

Sve to se, podsjetimo, događalo uoči konstituiranja desetog saziva Sabora i izglasavanja povjerenja Vladi Andreja Plenkovića koja bez Hrebakova glasa ne bi bila potvrđena budući da je bi im nedostajao 76 glas.

Podsjetimo, HUBOL je piopćio jutros da se Hrebak testirao se na koronavirus, te da je nalaz je bio negativan i da je u srijedu sudjelovao na konstiturajućoj sjednici Sabora. HUBOL pojašnjava da je nadležna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obaveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2. Potom, kako ističu, ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, u suprotnosti s navedenim uputama, Darija Hrebaka unatoč mjeri samoizolacije upućuje na testiranje te mu nakon toga prepušta da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji.

Time je, tvrde u HUBOL-u, stavljena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane što je zajamčeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

'Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasovanju o pružanju podrške novoj Vladi RH? Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći', napomenuli su iz HUBOL-a.

Cijelu situaciju Capak je komentirao ispred Banskih dvora kazavši kako je on izdao mišljenje koje bi mogao dobiti bilo tko.