Stijena iz svemira

Pojavile se nove snimke i fotografije meteora

28.02.2020 u 20:36

Bionic
Reading

Međunarodna organizacija koja se bavi praćenjem meteora (IMO) na svojim je stranicama objavila nekoliko fotografija meteora koji je danas viđen u većem dijeli sjeverozapadne Hrvatske, u Sloveniji te na sjeveru Italije

Iz Hrvatskog astronomskog saveza potvrdili su kako je iznad Hrvatske eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) između 10.30 i 10.31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10.34 sati.

U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se, ističu u priopćenju, eksplozija u trajanju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalne štete nije bilo.

  • +6
Meteor Izvor: IMO / Autor: Barbara S.

Raspad se dogodio na visini nešto većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije Zagrebam ali i dijelom u Italiji, navodi se u priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) koje potpisuje glavni tajnik Dorian Božićević.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AMS American Meteor Society

'Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao 'potencijalni meteoriti nemaju nikakve vrijednosti', ističu iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Meteor Izvor: Društvene mreže / Autor: Live Cam Croatia