DA JE BILO PO NOĆI...

Poznati hrvatski astronom Korado Korlević o meteoru: Morao je biti jako velik

28.02.2020 u 18:41

Bionic
Reading

'Još skupljamo podatke, ali sigurno je išlo po liniji Karlovac - Zagreb, a masa koja je ušla bila je velika', rekao je Korado Korlević, poznati hrvatski astronom iz Višnjana u Istri

Korlević nastavlja kako se čini da je tijelo išlo jako brzo.

'I za sada znamo da je prva eksplozija bila vrlo jaka i vjerojatno je razbila tijelo na male fragmente. Ako je brzina bila 30 kilometara u sekundi, onda od toga nije ostalo ništa', rekao je za 24sata.

Kaže, posljednji put kad se nešto slično dogodilo radilo se o 20 kilograma meteora koji je do površine Zemlje ispario.

Tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević rekao je kako se bolid vidio čak i iz Italije, gdje su kamere jedne televizije snimile trenutak preleta iznad San Marina.

'Za sada imamo informacije da se bolid kretao u smjeru Zaprešića i da je bio velik. Bolid je morao biti jako velik jer se jako vidio bljesak usred bijela dana. Da je kojim slučajem prošao noću, izazvao bi paniku i efekt blica, jako snažnog blica - sve bi se rasvijetlilo kao usred bijela dana', kaže Božićević.

I on dodaje da se vjerojatno radilo o jako velikom komadu meteora, a u svijetu astronomije sve što je veće od pola metra je veliko. Dodaje i kako su se pokrenuli lovci na meteore, u svom društvu imaju i tu sekciju.

'Da je meteor pao u noći, sigurno bi već znali ako je koji fragment pao na zemlju i našli bi ga jer naše kamere pokrivaju cijelu Hrvatsku', kaže. Otkriva i da komad meteorita na tržištu ima cijenu od nekoliko dolara, a oni najskuplji i nekoliko desetaka tisuća dolara.