PREUZIMANJE DUŽNOSTI

Pogledajte tko je došao Miri Kovaču na domjenak

22.02.2016 u 13:13

  • +9

Miro Kovač na domjenku s diplomatima

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač priredio je domjenak za diplomatski kor i druge uzvanike u povodu preuzimanja dužnosti u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

Tom je prilikom Kovač predstavio osnovne odrednice vanjske politike u svom mandatu. Hrvatska će nastavljati razvijati odnose sa saveznicima unutar Europske unije i NATO-a.
'Unutar Europske unije poseban je izazov migrantska kriza koju treba rješavati zajednički bez donošenja jednostranih odluka', kazao je Kovač.

Posebnu pažnju posvetiti razvijanju vertikalne suradnje od Mediterana do zemalja Baltika u skladu s inicijativom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali neće izostati ni horizontalna suradnja sa zemljama Jugoistočne Europe i šire. Kovač je najavio da će Hrvatska razvijati i suradnju za zemljama Azije, s posebnim naglaskom na Kinu, i Afrike. U Amerikama, Sjevernoj i Južnoj dijasporu vidi kao poveznicu koja će pomoći u unapređivanju odnosa. Kovač je kazao da će Hrvatska snažno podupirati zemlje jugoistoka Europe u nastojanjima da se pridruže euroatlantskim integracijama te je iskoristio priliku da pozove na potporu Hrvatskoj prilikom nominacije za članstvom u Odboru za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Na domjenku su bili brojni predstavnici diplomatskog zbora i uglednici iz javnog i društvenog života; Dubravka Šuica, Zvonimir Šeparović, Mate Granić, Milijan Brkić, Branko Baričević i drugi.