kako će ovo preživjeti?

Pogledajte štetu od potresa u Hrvatskom glazbenom zavodu

24.03.2020 u 19:09

Bionic
Reading

Hrvatski glazbeni zavod u Gundulićevoj ulici pretrpio je golemu materijalnu štetu u potresu. Nakon što su zatvoreni zbog koronavirusa, a sada nakon što je zgrada pretrpjela veliku štetu, pitaju se kako će ova institucija sve ovo preživjeti

Već dan nakon potresa zgradu su obišli arhitekt Roman Šilje koji već neko vrijeme radi na projektima obnove Hrvatskog glazbenog zavoda i stručnjak za konstrukcije i statiku dipl. ing. građ. Andrej Marković te konstatirali da zgrada za sada nije statički ugrožena ali da je hitna sanacija svakako potrebna kako ne bi došlo do goreg scenarija.

Stanje zgrade je doista dramatično, oštećenje su značajna, a materijalna šteta je golema. Vidno su popucali zidovi na svim katovima, oštećeni su gotovo svi nadvoji, a osobito oni u velikoj dvorani, žbuke i stakla ima po cijelom prostoru. Krovište je znatno oštećeno i prijeti opasnost od dodatnih oštećenja zgrade u slučaju dugotrajnijih oborina pa je sanacija krova više nego hitna.

Iz Hrvatskog glazbenog zavoda kažu kako su od 2018. kada je na čelo udruge stiglo novo vodstvo, financijski oporavili udrugu, obnovili dio zgrade i vratili umjetnike i publiku u najstariju zagrebačku koncertnu dvoranu.

  • +47
Šteta od potresa u Hrvatskom glazbenom zavodu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZVONIMIR FERINA @ZFERINA

'Pitali smo se kako ćemo preživjeti prestanak rada, kako ćemo radnicima isplatiti plaće i održavati zgradu jer se, kao udruga građana, financiramo iz vlastitih prihoda. I onda se dogodio potres! Sada više nije samo pandemija ta koja uvjetuje kada ćemo ponovno moći otvoriti svoja vrata. Duboko smo potreseni i zabrinuti za budućnost najstarije hrvatske glazbene ustanove. Nadu nam daju brojne poruke podrške umjetnika koji iskreno vole HGZ i spremni su pomoći, a moramo vjerovati i da nas Ministarstvo kulture i Grad Zagreb neće zaboraviti kao niti naši donatori i sponzori', kaže ravnateljica Romana Matanovac Vučković.