I STRAŠNO I DIVNO

Pogledajte senzacionalne rijetke vulkanske munje

30.09.2015 u 16:20

Bionic
Reading

Vulkanske munje jedna su od onih rijetkih, izuzetno dramatičnih i senzacionalno lijepih prirodnih pojava koje u ljudima istovremeno izazivaju oduševljenje i strahopoštovanje

BBC-jev dokumentarni film, objavljen prije dva dana na Faceboku, koji prikazuje jednu takvu grmljavinu u vulkanskoj erupciji u Patagoniji dobar je predložak za razumijevanje religioznog raspoloženja koje su osjećali štovatelji različitih bogova gromovnika koji su u drevnoj povijesti Zemlju i nebo zasipali električnim lukovima iz svojih sjedišta na planinskim vrhovima – grčkog Zeusa, skandinavskog Tora, indijskog Indre itd.

Kako nastaju vulkanske munje?

Vulkanske munje stvaraju se uglavnom u jakim erupcijama. U manjima su malene tako da se uglavnom ne vide od gustih oblaka prašine. Najsnažnije su u početnoj fazi erupcije pa ih je teško pravovremeno snimiti. Postoje dvije teorije o njihovom podrijetlu. Prema prvoj magma, kamenje i vulkanski pepeo koji se izbacuju u zrak naelektrizirani su nekim procesima prije eksplozije. Prema drugoj vulkanski plinovi i čestice velike energije na svojem putovanju uvis u sudarima s hladnijim česticama u atmosferi gube elektrone pa postaju električno nabijeni. Taj proces sličan je onome u kojem se statički elektricitet stvara u sudarima leda u oblacima. Na taj način nastaje razlika u naboju koja pokreće munje.

Jedna od najpoznatijih i najljepših pojava vulkanskih munja snimljena je na Mount Rinjaniju u Indoneziji 1995. (slika gore)

Video patagonijske vulkanske grmljavine na Facebooku je u par dana pogledalo preko 220.000 ljudi.