POKRENUTA INTERNA ISTRAGA

Pogledajte policijske pendreke na Torcidi u Zelini

29.11.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Borušić pokrenuo je internu istragu zbog incidenta u mjestu Zelina pokraj Zagreba, gdje je, po tvrdnjama brojnih svjedoka, policija bezrazložno batinala Hajdukove navijače i mještane Zeline koji su se našli u blizini

'U cilju utvrđivanja svih okolnosti formirao sam stručni tim sastavljen od policijskih službenika iz PU zagrebačke i Ravnateljstva policije. Obavijestit ćemo javnost o utvrđenome, kao i o mojim zaključcima i daljnjim mjerama ukoliko se utvrde propusti', kazao je Borušić za tportal.
U zagrebačkoj policiji odbili su ustupiti službene video snimke intervencije u Zelini pravdajući se potrebama interne istrage, a nisu odgovorili ni na upit što se dogodilo s jednim njihovim nekada visoko pozicioniranim službenikom, kojeg su također u utorak bili priveli. On se, naime, mimo službe našao u lokalu gdje je incident izbio te je prosvjedovao zbog nepotrebne brutalnosti svojih kolega, pa je i sam završio u policijskom kombiju. Navodno su ga, nakon što su shvatili da se radi o bivšem šefu, interventni policajci pustili na slobodu bez prekršajne ili kaznene prijave.

U međuvremenu je Torcida objavila otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću u kojemu traži da se javno očituje o bezrazložnoj intervenciji nad navijačima i mještanima Zeline. Pokušali smo i mi, no ministar nije odgovarao na novinarske pozive. Hajdukovi navijači prikupljaju svoje dokaze o policijskom batinanju, a za tportal ustupili su dio fotografija incidenta u malom prigorskom mjestu.
Kako smo već pisali, navijači tvrde da je sukob isprovocirala interventna policija koja je nasrnula na manji dio navijača koji su se u lokalu u blizini stadiona zabavljali s mještanima. Potom su, tvrde, policajci doslovce 'gazili sve pred sobom', a nekoliko mladića čak su navodno zatvorili u kombi i pustili suzavac, zbog čega je jedan od njih imao ozbiljnih problema sa srcem i disanjem.


U Zelini se nalazio i sociolog Benjamin Perasović, koji već desetljećima prati Torcidu, a i on sam je prilično šokiran krvavim incidentom. 'Čak i da je postojao nekakav neposredan povod za intervenciju, jednostavno nema opravdanja za ovako nasrnuti na masu od nekoliko stotina ljudi. Da, policija je doslovce pendrečile sve koji su joj se našli na putu, a najgore su prolazili ljudi koji su mirno stajali, pa čak i dignuli ruke u zrak. Svi su dobili pendrekom po glavi', kazao nam je Perasović.

'Potpuno suludo. Policija je četiri puta napala masu, i to neopravdano, neshvatljivo i bezrazložno', svjedoči ovaj sociolog, koji je vidio i kako interventni policajci iz kafića 'na silu izvlače mirne starije ljude od nekih pedesetak godina', nad kojima su također radili pendreci.