RATNI ZLOČINAC U GOSTIMA

Pogledajte obračun aktivista s Darijem Kordićem na tribini kod don Damira Stojića

03.04.2019 u 09:33

Bionic
Reading

Studentski kapelan don Damir Stojić u dvorani Studentskog doma Stjepan Radić sinoć je ugostio ratnog zločinca Darija Kordića, koji je studentima Sveučilišta u Zagrebu govorio o svom 'svjedočanstvu vjere'. Tema njegovog izlaganja bila je 'Bog iza rešetaka'

U jednom trenutku na tribinu su u ušli aktivisti koji su počeli skandirati 'ratni zločinac, ratni zločinac i nosili su nosili natpis 'Dario Kordić – ratni zločinac.'

Kako se može vidjeti u videu objavljenom na Blog ti mater na njih je nasrnulo nekoliko ljudi i izbacilo ih iz dvorane.

Iz publike se moglo čuti kako će oni srediti aktiviste i pobrinuti se za njih jer je to očekivano od komunista te su pozvali Kordića da nastavi s govorom.

Dario Kordić bio je potpredsjednik i član predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, te jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Zbog odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u središnjoj Bosni, Kordić je 2001. nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.

Kaznu mu je pravomoćno potvrdilo žalbeno vijeće ICTY-ja 2004. navevši da je 'kao visoki regionalni političar planirao i poticao zločine počinjene u Ahmićima 16. travnja 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci' čiji je cilj bilo 'etničko čišćenje tog područja' te mu potvrdilo kaznenu odgovornost za ta djela po svim osnovama.

Potvrdilo je i da se 'Kordićeva uključenost u kampanju progona' odnosi i na zločine počinjene u općini Kiseljaku te na odgovornost za protupravno zatvaranje civila u zatočeničkim centrima na području Viteza i Kiseljaka.

Kaznu je izdržavao u austrijskom zatvoru Karlau kod Graza u što mu je uračunat boravak u haškom pritvoru od dobrovoljne predaje 1997. godine. Pušten je na slobodu 2014. godine.