VLADA GUBI LEGITIMITET?!

Pogledajte najbolje trenutke debate o EU

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 21.01.2012 14:25
  • Objavljeno 18.01.2012 u 09:35
GONG-debata

GONG-debata

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Druga GONG-ova debata o članstvu Hrvatske u EU podignula je prašinu izjavom direktora i glavnog urednika časopisa Banka Željka Ivankovića da će, u slučaju da građani na referendumu u nedjelju odbace članstvo u EU, Vlada izgubiti legitimitet

Uz moderiranje ugledne novinarke i urednice Mirjane Rakić, mišljenja o učincima (ne)pristupanja EU iz ekonomske perspektive sučelili su Željko Ivanković i profesor na Filozofskom fakultetu Darko Polšek na strani zagovornika, dok su boje protivnika članstva RH u EU branili Marko Kostanić, aktivist Demokratske inicijative protiv EU-a, te Darko Mihajlović, slobodni konzultant za investicijske rizike, krizni menadžment te prevenciju i suzbijanje gospodarskog kriminaliteta.

Kao jedan od glavnih razloga za ulazak Hrvatske u EU, Polšek navodi europske standarde koji su 'naši civilizacijski uzusi i povijesni dosezi'. 'Sve što smo mi dobro učinili, učinili smo radi EU; sve što smo loše učinili, sami smo krivi', rekao je Polšek.

Ivanković upozorava da Hrvatskoj prijete neizvjesnost, kaos i prevrat ako većina građana ne podrži ulazak u EU: netom izabrana vlada izgubit će legitimitet, a rješenje za takvu situaciju u ovom trenutku se ne nazire.

Mihajlović na EU gleda iz pozicije kapitala i vidi 'čopor beskrupuloznih spekulanata i blefera'. RH bi, kaže, mogla biti 'prekrasan primjer malog, odlučnog i samosvjesnog naroda koji nije rekao ne EU, nego EU kojom gospodare multinacionalne kompanije i uništavaju sve uljudbeno i civilizirano što je nekad bilo u Europi'.

Prema Kostaniću, alternativa ulasku u EU bilo bi povezivanje sa zemljama europske periferije i mediteransko-balkanskog kruga, gdje Hrvatska može funkcionirati kao ravnopravni partner.

U prvoj GONG-ovoj debati sukobili su se profesor Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i znanstveni novak Petar Macut s Instituta Ivo Pilar. Tportal će u petak prenositi i posljednju debatu uoči referenduma 22. siječnja.

Nakon jučerašnjeg prijenosa debate na tportalu, zbog velikog interesa gledatelja donosimo najzanimljivije dijelove u skraćenoj emisiji koju je producirao Fade In - Fantastično dobra institucija.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi