DAJMO DA VOZI PO SAVSKOJ

Pogledajte Milana Bandića u biciklističkoj avanturi!

18.04.2012 u 22:42

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milan Bandić, nakon što se u srijedu ispričao zagrebačkim biciklistima zbog dan ranije navrat-nanos u zadnji tren iscrtane staze u Savskoj koja ne vodi nigdje i završava u ogradi pa je, doduše, kasnije uklonjena, predvečer se i sam upustio u biciklističku avanturu u Savskoj do Tehničkog muzeja u društvu veleposlanika Kraljevine Danske Boa Erica Webera i šefa Delegacije EU u RH Paulom Vandorenom

'Nisam zadovoljan. To su radili kolege koji su sjedili u kancelariji. Da su izašli na teren, ne bi to napravili. Ispričavam se biciklistima. Sredit ćemo to, a sankcionirat ću one koji su napravili grešku. Provjerit ću kako bi to trebalo izgledati još večeras', kazao je Bandić komentirajući dan ranije besmisleno ofarban dio Savske.

Kakva je avantura voziti se tim 'biciklističkim stazama', mogli ste se već uvjeriti preko fotografija, a u međuvremenu možda i u praksi dok ste sami pokušali vrludati Savskom, bilo svakodnevnim poslom ili ako ste poželjeli doći pogledati izložbu biciklističkog aktivista Mikaela Colville-Andersena u Tehničkom muzeju

Međutim, kako je gradonačelnik Bandić, koji se upustio u provjeru, provozao, osim ostatka Zagrepčana, i svoje goste iz europskih zemalja respektabilne biciklističke infrastrukture, pogledajte u fotografijama i probajte odgonetnuti što ga je to natjeralo u grohot – da nije možda vožnja stazama koje su crtali 'oni iz kancelarije'?


U Tehničkom muzeju večeras je otvorena izložba 'Monumentalni pokret' (Monumental Motion) danskog umjetnika i biciklističkog entuzijasta Mikaela Colville-Andersona, koja prati suživot građana Kopenhagena i njihovih bicikala, a cilj joj je građanima Zagreba približiti kulturu vožnje biciklom u Danskoj, zemlji s četiri milijuna bicikala i deset tisuća kilometara biciklističkih staza.

Danski veleposlanik Bo Eric Weber kazao je da u Danskoj bicikl nije samo predmet namijenjen rekreaciji vikendom, već svakodnevno prijevozno sredstvo kojim svaki dan na posao odlazi 37 posto građana Kopenhagena.

'Svake godine proda se oko 450.000 bicikala, a zbog sve većih cijena benzina i rasta svijesti o korisnosti bicikla za zdravlje, očekujemo da će se taj broj povećavati, tako da vjerujemo da ćemo ostvariti cilj da do 2015. godine 50 posto građana na posao ide biciklom', rekao je veleposlanik. Otkrio je i da nekoliko ministara u danskoj vladi svakodnevno biciklom prevaljuju 20-tak kilometara putujući na posao u svoje kabinete i da im pri tome treba manje vremena od kolega koji koriste automobil.

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren naglasio je kako EU ne samo da podupire biciklističku kulturu, već i aktivno promiče svaki oblik ekološkog prijevoza. 'Ova izložba pokazuje kako jako mnogo možemo naučiti od samih Danaca', rekao je Vandoren kazavši kako fotografije na izložbi pokazuju da Danci, svih životnih doba, koriste bicikl po svim mogućim vremenskim uvjetima, što se uklapa u EU-ov projekt zdravog života i aktivnog starenja.

Gradonačelnik Milan Bandić zauzeo se za međusobnu toleranciju između pješaka, biciklista i automobilista te za stvaranje uvjeta koji će omogućiti zajednički suživot i funkcioniranje. 'Prije 20 ili 25 godina kad bi netko vozio bicikl po Ilici ili Trgu rekli bi da ima temperaturu, a sada imamo mnoštvo ljudi koji voze bicikl i mislimo da su normalni', rekao je Bandić izrazivši zadovoljstvo sa sve većim brojem biciklista u Zagrebu u kojem je izgrađeno 210 kilometara biciklističkih staza.

Autor izložbe Mikael Colville-Anderson kazao je da mu je cilj poboljšati infrastrukturu, urbano planiranje i komunikaciju o biciklističkoj kulturi. 'Ovom izložbom, na kojoj je 50-ak fotografija, želio sam pokazati raznolikost biciklističkog života u Kopenhagenu i kako se on integrirao u dansku svakodnevicu', rekao je. Istaknuo je kako je 125 godina od izuma bicikla, koji je uvelike transformirao čovječanstvo, to prijevozno sredstvo postao svakodnevni i nezaobilazni dio naših života

'Cilj nam je da se urbano i prometno planiranje vodi načelom: prvo bicikl, a tek onda ostali', rekao je Colville-Anderson. On je, kao i veleposlanici Weber i Vandoren, te gradonačelnik Bandić i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, na izložbu stigao biciklom po novoiscrtanoj biciklističkoj stazi u Savskoj.

Ispred Tehničkog muzeja su ih, uz fotografe, dočekali i aktivisti Sindikata biciklista koji su izrazili nezadovoljstvo biciklističkom infrastrukturom i položajem biciklista u Zagrebu. 'Staze su neprimjerene i preuske te dovode u sukob pješake i bicikliste. Povlačenje žute crte nije rješenje', rekao je Marko Gregović iz Sindikata biciklista ocijenivši novoizgrađene staze u Savskoj 'smiješnima'. Podsjetio je da se na njima nalazi niz prepreka koje onemogućavaju normalnu vožnju biciklistima. Činjenicu da su staze u blizini Tehničkog muzeja napravljene upravo ovih dana, neposredno uoči otvaranja izložbe s uglednim gostima iz Europe, nazvao je 'čudnom koincidencijom'.

Uz izložbu, u sklopu koncepta nazvanog 'Danski kotači' organiziran je i niz popratnih aktivnosti namijenjenih promicanju danskih običaja i biciklističke kulture te zemlje. Bit će održana i prezentacija tehnika brzih popravaka bicikla te svjetski proslavljeni teretni bicikli dizajnirani u Danskoj, Christiania bike i Bullitt bike.