UNATOČ AFERI PANAMA PAPERS

Malteški premijer Joseph Muscat dobiva parlamentarne izbore

04.06.2017 u 15:48

Bionic
Reading

Laburistički premijer Malte Joseph Muscat najvjerojatnije ostaje na dužnosti nakon parlamentarnih izbora održanih u subotu, pokazuju prvi rezultati objavljeni u nedjelju

Unatoč optužbama za korupciju koje su obilježile kampanju, rezultati su već bili dovoljno uvjerljivi da je Muscat (43) mogao proglasiti pobjedu. 'Očito je da su birači odlučili nastaviti istim putem', rekao je.

Takav rezultat znači i da neće biti promjena glede Europske unije kojom Malta predsjeda do kraja lipnja.

Muscat koji je na vlasti od 2013. raspisao je prijevremene izbore godinu dana prije kraja mandata u nadi da će potvrditi povjerenje birača nakon optužbe da je njegova supruga Michelle otvorila račun u Panami kako bi sakrila mito dobiven iz Azerbajdžana, što je ona zanijekala.

Ravnatelj Muscatova ureda i jedan od njegovih ministara priznali su pak da su otvorili sličan račun, nakon objavljivanja podataka iz tisuća dokumenata panamskog odvjetničkog ureda Mossack Fonsece.

Muscatu je zamjereno što nije odlučno reagirao i zatražio odmah ostavku te dvojice.

Malo prije izbora pozvao je malteško pravosuđe da rasvijetli taj slučaj, obećavši da će podnijeti ostavku ako se dokaže da je i on imao tajni račun.

No čini se da optužbe nisu znatnije pogodile snažno gospodarstvo koje raste trostruko brže od onoga eurozone, a stopa nezaposlenosti je najniža u povijesti te zemlje s 430.000 stanovnika.