crobarometar

Pogledajte koja je stranka na predsjedničkim izborima profitirala, a koja je zbog gafova svog kandidata izgubila na popularnosti

25.12.2019 u 19:35

Bionic
Reading

Kraj godine obilježili su prvi krug predsjedničkih izbora i kampanja koja mu je prethodila. Redovito mjesečno istraživanje Crobarometar za prosinac, koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS, donosi rezultate po kojima je vidljivo koje stranke su od kampanje svojih kandidata profitirale rastom rejtinga, a koje su izgubile na popularnosti

SDP je, tako, dijelom zahvaljujući kampanji svog kandidata Zorana Milanovića, koji je u prvom krugu izbora osvojio najviše glasova, smanjio razliku koja ga dijeli od još uvijek najjače stranke - HDZ-a. Vladajućoj stranci, čija je kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović zabilježila više gafova u svojoj kampanji te je zamalo ostala i bez plasmana u drugi krug izbora, rejting je pao za 1,9 postotnih poena na 25,2 posto, dok je SDP-u porastao za 0,8 postotnih poena na 21,5 posto.

Iz Ipsosa naglašavaju da su i pad HDZ-a i rast SDP-a unutar statističke pogreške, ali da su važniji trendovi. HDZ je, tako, prije godinu dana bilježio prednost u odnosu na SDP od čak 14 postotnih poena. Također bilježe da HDZ, unatoč 'buđenju' SDP-a nakon europskih izbora, nije počeo padati do prosinca, kad je kampanja već bila u tijeku.

>>> Veliko istraživanje: Milanović nezadrživo juri prema Pantovčaku, povećao prednost na 48 posto

Treći na listi, prema istraživanju Crobarometar, je Mislav Kolakušić, čija lista bi u ovom trenutku osvojila 5,7 posto glasova, no s obzirom da je Kolakušić najavio da neće izaći na parlamentarne izbore njegovi će birači morati naći nekog drugog kome će dati svoj glas, osim ako se, naravno, kontroverzni bivši sudac i aktualni eurozastupnik ne predomisli i svoju listu ipak odluči kandidirati na izborima sljedeće godine.

  • +2
Crobarometar 25. prosinca Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nova TV

Živi zid, stranka koja je još ne tako davno okupljala dobar dio antisistemskih birača spala je na 4,7 posto, a Most, koji je dvaput doveo HDZ na vlast nas prethodnim dvama izborima, a u predsjedničkoj kampanji stao je iza trećeplasiranog Miroslava Škore, osvaja 3,7 posto podrške građana.

Lista Ivana Pernara, odmetnutog živozidaša koji je na predsjedničkim izborima osvojio sedmo mjesto sa 2,7 posto, prema istraživanju osvaja 3,2 posto, a Pametno dobija 2,9 posto glasova birača.

  • +6
Kampanja Zorana Milanovića pomogla je rastu podrške birača za njegovu stranku SDP Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Stranka Milana Bandića blago gubi potporu te sada osvaja 2,5 posto, dok Start Dalije Orešković, koja je bila šesta na predsjedničkim izborima sa 2,9 posto glasova, prema istraživanju osvaja 2,5 posto. Novooformljena uzdanica desnice Hrvatski suverenisti, koji se prvi puta testiraju u istraživanju, osvajaju 2,5 posto, HSS je na 2,4, a Promijenimo Hrvatsku je na 2,2 posto.

  • +47
Gafovi Kolinde Grabar Kitarović rezultirali su padom popularnosti HDZ-a, stranke čiji je kandidat na predsjedničkim izborima Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

HSU osvaja dva posto, IDS 1,5, dok je HDZ-ov koalicijski partner u Vladi HNS na 1,4 posto. Stranka GLAS, koja je nastala raspadom HNS-a oko ulaska u Vladu Andreja Plenkovića, dobija 1,1 posto, isto koliko i Zeleni.

Ostale stranke koje osvajaju po manje od jedan posto ukupno imaju sedam posto, dok istraživanje bilježi šest posto neodlučnih.

NAPOMENA

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

>>> Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Mia Dimšić, Nina Badrić, Davor Bernardić, Marin Rozić…