BORBA PROTIV NEZAPOSLENOSTI

Pogledajte kako španjolski svećenici mame nove naraštaje

08.05.2012 u 12:55

Bionic
Reading

Španjolska ima najvišu stopu nezaposlenosti u Europi. Naime, jedna od četiri osobe u toj zemlji nema posao. Država je ponovno upala u recesiju, a otpuštanja su u porastu. Međutim, ipak postoji jedna organizacija koja želi zapošljavati - Katolička crkva. Skupina biskupa je, naime, pokrenula kampanju za zapošljavanje novih svećenika, a reklamu kojom traže novi podmladak postavila je i na Youtube, piše National Public Radio na svojoj web stranici www.npr.org

'Koliko toga su vam obećali, ali nisu nikada ispunili? Ja vam ne obećavam veliku plaću. Obećavam vam stalni posao. Ne obećavam vam raskoš, obećavam vam vječno bogatstvo', progovara glas u reklami.

Video, koji je objavljen prošlog mjeseca, dio je kampanje Katoličke crkve koja želi privući više mladih u svoje redove. I čini se da je početni uspjeh tu. Naime, upis u sjemeništa u Španjolskoj je porastao četiri posto prošle godine, u usporedbi s padom od 25 posto u posljednjem desetljeću.

Biskup Josep Ángel Saiz Menesesa naručio je oglas od agencije kako bi napravila ovaj video i kaže da je oduševljen rezultatom.

'U dva dana bio je to najčešće gledan video u Španjolskoj, sa stotinama tisuća preuzimanja', kaže Menesesa.

'Zovu nas sa svih kontinenata, a iz Venezuele su čak tražili i autorska prava', dodao je Menesesa.

No interes za poziv katoličkog svećenika u Španjolskoj i dalje je vrlo slab. Teško je pronaći mlade Španjolce koji su spremni zavjetovati se na celibat, bez obzira što je gospodarstvo u problemima.


'Ja osobno ne vjerujem u Boga. Dakle, ne bih to učinio', kaže 18-godišnji Guillermo Cique uz smijeh.

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj je viša od 50 posto za mlade ispod 25 godina. Ipak, Cique kaže da nema šanse da uopće i razmotri ponudu sjemeništa.

'Zašto bih želio biti svećenik? I u zatvoru možete dobiti besplatnu hranu', kaže on.

Čak i biskup Menesesa priznaje da će biti teško pridobiti današnju mladež.

'Ne mislim će ijedan mladić stvarno ući u sjemenište samo kako bi dobio posao. To je marketinški trik koji smo stavili u video kako bismo skrenuli pažnju', kaže Menesesa.

Gayle Allard je profesorica na madridskom IE Business School kaže i kako su ljudi u recesiji prešli iz jedne materijalističke faze u postmaterijalističku fazu, gdje su počeli razmišljati o kvaliteti i smislu života.

'Dobra stvar oko krize je da možda budi tu drugu stranu nas i pomaže nam da malo razmislimo i o tome zašto smo ovdje - osim što moramo plaćati hipoteku', kaže Allard.

Hoće li Crkva imati koristi od toga, Menesesa sliježe ramenima i odgovara da će trebati pričekati sljedeću godinu i statistiku.

Katolička crkva u Španjolskoj traži podmladak