ZASJENIT ĆE SVE DOSADAŠNJE

Pogledajte kako se Rusi pripremaju za dosad najveću vojnu paradu za Dan pobjede

29.04.2017 u 08:14

Bionic
Reading

Ruska vojska na moskovskim ulicama danonoćno uvježbava koreografiju za vojnu paradu koja će se održati 9. svibnja u čast 72. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Pripreme za paradu počele su još prošloga studenog, a ovogodišnja parada, kako tvrde organizatori, brojnošću i prikazanom vojnom tehnikom zasjenit će sve dosadašnje

Kako javljaju ruski mediji, uvježbavanje se održava već nekoliko dana u moskovskom predgrađu Alabino, gdje vojnici treniraju vojnički marš, nastup puhačkog orkestra i prolazak vojne tehnike, među kojima su tenkovi T-14 Armata i T-90, oklopna vozila GAZ-2975 Tigar te interkontinentalni raketni sustavi RS-24 Topolj M.

Pripreme za paradu započele su u studenome prošle godine u krugovima vojarnih postrojbi koje će sudjelovati u defiliranju ruskom prijestolnicom. Vojnici stacionirani u vojarnama u moskovskoj oblasti počeli su pripreme za paradu početkom ožujka, a zračne snage s uvježbavanjem letačkog programa započele su sredinom prošlog mjeseca u zračnoj bazi Kubinka.

Prema najavama organizatora, u paradi će sudjelovati ukupno 14.000 vojnika, dočasnika i časnika te 126 vozila i čak 78 zrakoplova.

Organizatori su za paradu pripremili premijeru kratkodometnog protuzrakoplovnog raketnog sustava Tor-M2DT koji je namijenjen za protuzrakoplovne postrojbe ruske vojske smještene u arktičkom pojasu, a prvi će se put predstaviti i kadeti iz novog programa ruskog ministarstva obrane za obrazovanja budućih časnika.

U paradi će sudjelovati 126 vozila i 78 zrakoplova Izvor: Društvene mreže / Autor: MikiSambrero

Na popisu tehnike koju će tijekom parade na Crvenom trgu moći vidjeti gledatelji, pored spomenutih tenkova, oklopnih vozila i raketnih sustava, ističu se haubice 'S219 Msta-S i 2S35 Koalicija, protuzračni sustavi S-400, Buk-M2, 9K720 Iskander, Pancir S-1, tenk T-85, oklopljeni kamioni Tajfun-K i Ural Tajfun, protuoklopni sustavi Kornet D/EM, amfibija BTR-82AM, oklopni transporteri BMP Kurganjec-25 i BMD-4M.

Zračne snage predstavit će ešaloni od po devet MiG-29 te šest Su-27, potom četiri lovca-presretača MiG-31, isto toliko lovca-bombardera tipa Su-34 i Su-24M te četiri lakih jurišnika Jak-130.

Tijekom zračnog defilea gledatelji će moći vidjeti lovce-presretače, strateške bombardera i najsuvremenije helikoptere Izvor: Društvene mreže / Autor: RT

Prelete iznad Moskve izvest će i jedan nadzvučni teški bombarder s promjenjivom geometrijom krila Tu-160, četiri jurišnika Su-22M3 te po tri strateška bombardera Tu-95 i isto toliko transportnih aviona Il-78 i Il-76, kao i jedan A-124 koji je najveći ruski avion ikad izgrađen. Za kraj je predviđen letački program ruskih akrobatskih skupina Ruski vitezovi i Čiope koje lete na lovcima Su-27 i MiG-29.

U paradi sudjeluju i helikopteri Mi-26, Mi-8, Mi-28, Mi-35 i Ka-52.

Glavni inspektor parade je ministar obrane Sergej Šojgu, a zapovjednik programa je general-pukovnik Oleg Saljukov koji je ujedno i glavni zapovjednik ruske kopnene vojske.