odobreno arhitektonsko rješenje

Pogledajte kako će izgledati i koliko će koštati nova zgrada osječke I. gimnazije

20.07.2018 u 18:39

Bionic
Reading

Osječki srednjoškolci za tri godine trebali bi se useliti u novu zgradu I. gimnazije. Početkom godine Erste banka je Osječko-baranjskoj županiji darovala parcelu od 5440 kvadrata u zapadnom dijelu Osijeka, Retfali, čime je otklonjena i posljednja imovinsko-pravna zapreka, a sada se zna i kako će objekt izgledati

Autorski trojac Maja i Vojko Stanić te Martina Vivoda potpisuju najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje I. gimnazije Osijek. Njihov se prijedlog izgleda nove školske zgrade najviše svidio ocjenjivačkom sudu između 24 pristigla rada, a rezultate su zajednički obznanili Društvo arhitekata Grada Osijeka i Osječko-baranjska županija, koje su raspisale i natječaj.

Presudila je originalnost te atraktivnost arhitektonskog izraza vanjskog i unutrašnjeg prostora, estetske i oblikovne kvalitete rješenja, ali i ekološka komponenta projekta, energetska učinkovitost i ušteda energije, objasnio je između ostalog ocjenjivački sud svoj izbor.

Planirana vrijednost ove investicije je oko 43 milijuna kuna, a s radovima bi se trebalo započeti idućeg proljeća, kada se ishodi potrebna građevinska dozvola.

Nova zgrada osječke I. gimnazije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje/Osječko-baranjska županija

Nova školska zgrada planira se graditi na parceli od 5440 četvornih metara koju je početkom godine Erste banka darovala Osječko-baranjskoj županiji, a nalazi se u zapadnom dijelu Osijeka, Retfali, na spoju Kanižlićeve sa Strossmayerovom ulicom kod dvorca Pejačević.

'Naša I. gimnazija zaslužuje bolje uvjete rada i adekvatniji prostor od ovoga u kojemu se sada nalazi. Zahvaljujemo predstavnicima Erste banke što iskazuju odgovorno društveno ponašanje i na ovaj način pomažu lokalnoj samoupravi. Prethodno su riješeni imovinsko-pravni odnosi s Gradom Osijekom, koji je bio vlasnik dijela zemljišta na lokaciji na kojoj ćemo graditi zgradu I. gimnazije', rekao je još prilikom potpisivanja darovnog ugovora osječko-baranjski župan Ivan Anušić te najavio kako planiraju u ožujku iduće godine početi s radovima koji bi prema procjeni trebali trajati dvije do tri godine.

Autorskom trojcu s najboljim rješenjem pripada i novčana nagrada u iznosu od 82.000 kuna.