nastavak rekonstrukcije

Nova regulacija prometa: Pogledajte gužve na Jadranskom mostu

04.03.2024 u 10:50

Bionic
Reading

Završen je sjeverni prometni provizorij, što je bio preduvjet za nastavak rekonstrukcije, a sada su započeli radovi na Jadranskom mostu, tj. na njegovu istočnom dijelu, zbog čega je uspostavljena i nova regulacija prometa. Da bi se izbjegli zastoji i gužve, kamioni ne smiju ići Jadranskim mostom nego obilaznim pravcima

Na Jadranskom mostu, izgrađenom 1981. godine, započeli su kompleksni i zahtjevni radovi, i to na njegovom istočnom dijelu. Za građevinsku tvrtku koja će na njemu raditi ovo je velik izazov. Većina elemenata mosta, kažu, predstavlja opasnost i za vozila i za pješake.

'Možete pogledati neka od oštećenja koja su vidljiva - hrđa, odvojena ograda, loše stanje asfalta, loše stanje armiranobetonske konstrukcije. Znači, most je zreo za sanaciju', rekao je za HRT izvođač radova, dipl. ing. građ. Tomislav Elpeza.

Mijenjat će se ležajevi, ojačavati stupovi mosta, sanirat će se rasponska konstrukcija, raditi nova kanalizacija i novi beton.

'Nakon 40 godina soljenja u zimskom periodu ovo stanje čak je i jako dobro. Jednostavno, metal više nije mogao podnijeti tu razinu klorida i ovo je davno trebalo zamijeniti', kaže Elpeza o odbojnoj ogradi.

Mijenjat će se i pješačka ograda.

  • +17
Sanacija Jadranskog mosta Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Zbog temeljite obnove na snazi je i nova regulacija prometa. Tijekom izvođenja radova bit će zatvoren istočni kolnik mosta, a promet će se odvijati dvosmjerno po zapadnom dijelu, uz dva prometna traka za svaki smjer. U zoni radova na Jadranskom mostu pješacima i biciklistima bit će onemogućeno kretanje te će se preusmjeriti na stari Savski most.