SVJETSKA KREMA

Pogledajte fotografije od kojih vam pamet staje

02.05.2014 u 14:30

  • +41

Sony World Phtography 2014.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Christian Vilz Mexico

Bionic
Reading

Glavnu nagradu L’Iris d’Or na poznatom fotografskom natjecanju Sony World Photography Awards u 2014. godini odnijela je fotografkinja Sara Naomi Lewkowicz, objavio je u srijedu žiri

Tridesetjednogodišnja Amerikanka suce je oduševila serijalom 'Shane and Maggie' kojim je tematizirala obiteljsko nasilje. U svojem projektu, ističu organizatori, Lewkowicz traži dublji, snažniji uvid u zlostavljanje kao proces koji nije izolirani incident. Ona istražuje kako se uzorci nasilja razvijaju i eventualno kulminiraju, kao i njegove kratkoročne i dugoročne posljedice po žrtve, obitelji, pa i same nasilnike. Njezina priča je zastrašujuća i nježna, užasna i neshvatljiva, plameno obojena.

Komentirajući proglašenje Lewkowitz je rekla: 'Potpuno sam iznenađena, tu je bilo tako izuzetno snažnih radova da sam mislila kako nema šanse da pobijedim – jednostavno sam oduševljena i potpuno preplavljena osjećajima.'

Sara Lewkowitz, rođena Njujorčanka, trenutno radi na magisteriju vizualne komunikacije na Sveučilištu Ohio u Athensu. Njezine radove objavljivali su brojni ugledni časopisi poput Timea, Sterna i Days Japana. Već je više puta bila nagrađivana, a ovaj put osvojila je 25.000 dolara i Sonyjevu suvremenu digitalnu fotografsku opremu.

Nagradu u kategoriji Open Photographer of the Year dobila je kineska fotografkinja Chen Li sa slikom 'Kiša u drevnom gradu'. Iako je amaterka, fotografijom se bavi već duže od 30 godina.

Nagradu za životno djelo dobila je Mary Ellen Mark iz SAD-a.

U natjecanju je sudjelovalo gotovo 140 tisuća radova iz cijeloga svijeta.

10 nagrađenih fotografija, kao i brojne finaliste možete pogledati u fotogaleriji gore.