koja je tajna hns-a?

Podržava ih 1,2 posto birača, a primili više donacija nego sve stranke zajedno. Imaju i misterioznog rekordera

26.03.2019 u 14:39

Bionic
Reading

Iako HNS prema posljednjem Crobarometru uživa potporu tek 1,2 posto birača, u prošloj su im godini građani i tvrtke donirali nevjerojatnih milijun i pol kuna. Iznos donacija koje je ova stranka dobila premašuje ukupan zbroj donacija koje su dobile sve parlamentarne stranke, uključujući HDZ, koji ima oko 200 tisuća članova. HNS se može pohvaliti i najvećom pojedinačnom donacijom od 150 tisuća kuna

Ova stranka, koja je strateški partner vladajućem HDZ-u, unatoč niskoj potpori birača, u aktualnoj Vladi ima dvoje ministara, Predraga Štromara, potpredsjednika Vlade te ministra graditeljstva i prostornog uređenja, te Blaženku Divjak, nestranačku ministricu znanosti i obrazovanja.

U prošloj godini primili su 1.561.900 kuna donacija. Usporedbe radi, HDZ je u 2018. godini primio 654 tisuće kuna od svojih donatora, a SDP 137 tisuća kuna. Stranka Milana Bandića širokom rukom donatora uprihodila je 241 tisuću kuna, Most 11 tisuća, Živi zid 40 tisuća kuna, a SDSS ravno nula kuna.

Usto, na popisu donacija HNS-a pojedinačni je najviši iznos donacije u 2018. kad gledamo sve stranke. Tvrtka Stojanovski d.o.o. iz Zagreba HNS-u je donirala 150 tisuća kuna. Riječ je o tvrtki koja se bavi izradom namještaja i uređenjem interijera, tj. izradom kuhinja, polica, regala i ormara po mjeri.

Povukli 300 tisuća kuna iz fondova EU-a

Tvrtka Stojanovski d.o.o. povukla je i sredstva iz fondova Europske unije, i to preko programa Ministarstva gospodarstva e-impuls. Sredstva su namijenjena razvoju i širenju tvrtke, a projekt koji su prijavili 'težak' je 450.614 kuna, dok je od toga 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Tvrtka je u 2017. imala 1,7 milijuna kuna prihoda, uz dobit od 27 tisuća kuna. U tvrtki je sedam zaposlenih s prosječnom plaćom nešto nižom od tri tisuće kuna.

Sjedište joj je u Teslićkoj 34 u Dubravi u obiteljskoj kući. Zašto je tvrtka dala gotovo desetinu svojih godišnjih prihoda HNS-u, pokušali smo doznati od vlasnika Alexandera Stojanovskog.

On nam je samo kratko poručio kako nema komentara.

Ferenčak: Molim, prosim, kumim, nagovaram

No glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak bio je razgovorljiviji. Kaže da Stojanovski nije član stranke, ali da, kao i ostali donatori, očito prepoznaje njihovu politiku. 'To je sve na osobnoj razini i povjerenju ljudi. Nitko tko je dao donaciju nije nepoznat nekome od naših članova', kaže nam i negira da je itko iz stranke u poslovnim vezama s njima ili bilo kojim drugim donatorom.

Srećko Ferenčak Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Naglašava kako, prema zakonu, donacije tvrtki ne smiju premašiti 200 tisuća kuna. Pitamo ga koja je tajna njihovog uspjeha i kako to da imaju više donacija od svih parlamentarnih stranaka zajedno.

'Valjda ljudi ne rade, to morate njih pitati. Ja molim, prosim, kumim, nagovaram. Svi to radimo, to je angažman svih članova stranke', otkriva nam Ferenčak tajnu milijunskog iznosa donacija.

Donacije u 2018.

  • HNS - 1.561.900
  • HDZ - 654.000
  • MB 365 - 241.000
  • Neovisni za Hrvatsku - cca 170.000
  • SDP - 137.000
  • GLAS - 104.000
  • Živi zid - 40.700
  • Reformisti - 32.000
  • Most - 11.500
  • HSLS - 6400
  • HSS - 5500
  • IDS - 4000
  • SDSS - 0

Sebe pritom proglašava 'najuspješnijim tajnikom stranke ikada u povijesti hrvatske države'. 'Ali sada mi je dosta toga i čekam parlamentarne izbore te idem doma. Ne mogu više, jer se u ovoj državi nitko ne bavi poslom, nego raznoraznim glupostima', žali se.

'Bave se povijesnim glupostima, a država nam gospodarski kleca. Da sam želio biti predsjednik stranke, kandidirao bih se, ali ja to ne znam raditi. Ja sam menadžer, izuzetan menadžer koji zna okupiti tim ljudi', skromno zaključuje.