PLJAČKA, A NE KREDIT!

Podravkini milijuni preko SMS-a 'oprani' na Malti?

17.09.2009 u 22:15

Bionic
Reading

Afera SMS, koja već danima potresa gospodarske i političke krugove, dobiva nevjerojatan rasplet. Večernji list doznaje iz pouzdanih izvora bliskih Podravki i istrazi kako je kredit od 65 milijuna kuna, koji je koprivnička prehrambena tvrtka dala tvrtki Srđana Mladinića, samo dio većega, tajnog i protuzakonitog plana o preuzimanju Podravkinih dionica novcem same kompanije, i to za račun samog menadžmenta. Prema drugoj verziji, iza afere SMS stoji predsjednik Stjepan Mesić, međutim, nikakvog pranja novca nije bilo: Mesić je tek pokušao, i uspio, pomoći prijatelju, perspektivnom poduzetniku kojemu nedostaje novca, zajmom kod prijatelja uspješnog poduzetnika

KOPRIVNICA - Prema toj informaciji, riječ je o čistome 'pranju' Podravkinih milijuna. Večernji list piše da im je pouzdano potvrđeno da 65 milijuna kuna uopće nije bilo namijenjeno Mladiniću, nego je taj novac samo 'prespavao' na računu njegove tvrtke te je potom prebačen na račun varaždinske financijske grupacije Fime, čija je off-shore kompanija s Malte Fima Ami Ltd. najveći pojedinačni vlasnik Podravke sa 10,64 posto udjela.

Nije bilo pranja novca, Mesić je pomagao SMS-u

Predsjednik uprave Podravke Darko Marinac, koji je samostalno, jer su mu to dopuštale poslovničke odredbe, odlučio o kreditu, na popisu je Mesićevih donatora u kampanji, a javnost se uvjerila i u prijateljske odnose između predsjednika i vlasnika SMS-a Srđana Mladinića. Tadašnji predsjednik uprave Podravke D. Marinac znao je da novac posuđuje za uvoz maslina i maslinova ulja te da će kredit SMS vraćati, ako ne novcem, onda robom. To je najnovija verzija afere koja danima trese podravski giganta, a dobri poznavatelji situacije tvrde da je nadmudrivanje između Mesića i Polančeca na otvaranju Jesenskog zagrebačkog velesajma alegorijama o stonogi koja se mora pretvoriti u pticu da ne kasni na posao potaknuto upravo situacijom u Podravki.

Tajni plan o kojem je riječ poznat je kao projekt Spice (začin), a o njemu je Večernjak pisao u proljeće prošle godine, nakon što su doznali za tajni sastanak između Darka Marinca, tadašnjeg šefa Podravkine uprave, i Milana Horvata, šefa uprave i suvlasnika Fime. Varaždinska grupacija planirala je steći još 15 posto Podravkina vlasništva i tako se domoći kontrolnog paketa, a spominjao se kreditni aranžman s investicijskom bankom Merrill Lynch, koji bi bio pokriće za kupnju dionica na burzi.

Milan Horvat

No tada se nije znalo da se 10,64 posto dionica, koje je Fima kupila na burzi u proljeće 2006. Podravka obvezala otkupiti, kao što se obvezala otkupiti i novih 15 posto, što je zapravo bio zalog za to da Merrill Lynch uopće pristane na financiranje projekta Spice.

Sada je otkriveno da je Podravka Fimi novac uplaćivala posredovanjem SMS-a Srđana Mladinića. Varaždinska financijska grupacija za dionice je platila oko 200 milijuna kuna. Otkriveno je da je Podravka, putem SMS-a, na njezin račun prebacila 65 milijuna kuna, a istraga bi trebala otkriti kako je namirena razlika.

Sada, kad je Odvjetništvo na tragu sumnjivu tijeku Podravkina novca, otvara se nekoliko pitanja.

Prvo, zašto je Mladinić pristao sudjelovati u tom prljavom poslu? Vjerojatno zato što je 'za nagradu' dobio ekskluzivan ugovor o distribuciji SMS-ovih proizvoda s Podravkom, a spominje se i kredit HBOR-a, ovaj put doista za razvoj njegova poslovanja. Drugo, tko je još uz Marinca i Horvata upleten u tu priču?

Je li moguće da za to nije znao baš nitko iz tadašnje Podravkine uprave, pa ni Zdravko Šestak, Miroslav Vitković i Saša Romac, koji sjede i u sadašnjoj upravi? Moguće, ali malo vjerojatno – dokazano je da su morali znati za kredite SMS-u. I treće, je li Podravkin menadžment projekt Spice skrojio na svoju ruku, ili je dobio politički mig?

Svi koji poznaju kako funkcionira koprivnička kompanija reći će da je za taj plan morao znati Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, koji u kabinet Ive Sanadera ulazi 2005. s pozicije člana Podravkine uprave. Je li za njega znao i sam Sanader, diskutabilno je. Sada je sve u rukama Državnoga odvjetništva, koje vodi istragu. Navodno je policija već obavila razgovor s Marincem.