POD POLITIČKOM ŠAPOM

Podravka financirala kampanje HDZ, SDP i HSS

23.10.2009 u 08:25

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec požalio se navodno prije nekoliko tjedana osobama iz državnog vrha i nekim svojim bliskim suradnicima ogorčen informacijama da je istraga u aferi Podravka usmjerena protiv njega.'Uvjeren sam da mi se namješta. Neću sjediti skrštenih ruku', povjerio im se Polančec. U razgovoru s osobama, koje Jutarnji nije imenovao na njihov zahtjev, Polančec je iznio niz sumnji o političkoj pozadini istrage o Podravci

Za sve je optužio jednu frakciju u HDZ-u, koja ga navodno, želi izbaciti iz Vlade kako bi ovladala njegovim resorom, ali i drugim kabinetima. Predvodnik joj je, ustvrdio je Polančec, ministar financija Ivan Šuker, s kojim već duže vodi osobni rat. Polančec je u tim razgovorima rekao da u Podravci nitko nije nevin. Otkrio je, kažu naši izvori, da je Podravka od 2004. do danas političkim strankama u Hrvatskoj isplatila više milijuna kuna donacija.

Miroslav Vitković, zamjenik predsjednika Podravkine Uprave, rekao nam je danas da nema informacija o donacijama strankama. 'Ne znam o tome ništa', izjavio je Vitković. Izvori iz vrha Podravke, međutim, piše Jutarnji list, u neslužbenim razgovorima kažu kako su uvjereni da koprivnička kompanija donira političke stranke, i to u pravilu uoči predizbornih kampanja. Novac koji je bio namijenjen strankama navodno nije transferiran izravno na račune HDZ-a, SDP-a, HSS-a i drugih, već kroz poslove i pokriće troškova prema marketinškim agencijama, medijima i drugim poduzećima.

Drugi argument koji upućuje na to je i rezultat do kojeg su došli istražitelji. 'Tijekom istrage afere Spice uočili smo da su velike količine novca izlazile iz Podravke i da su mnogi investicijski poslovi bili netransparentni', kažu izvori bliski istrazi. Istraga o Podravci tako bi mogla osvijetliti posve nova saznanja o razmjerima političke korupcije u Hrvatskoj, na koju je u svom posljednjem izvješću izrijekom upozorila i Europska komisija.

Treći argument koji može sugerirati da Podravka financira stranke je utjecaj koji politika već godinama ima na poslovanje koprivničke tvrtke. 'Politička borba za prestiž u Podravci, traje više od desetljeća, a mir u kući kupljen je time što je svaki član uprave brinuo o jednoj stranci i njenim interesima u kompaniji', kaže jedan od naših izvora. Kontrola nad Podravkom, uostalom, bila je jedna od ključnih točaka koalicijskog sporazuma između HSS-a i HDZ-a.

Prirodna žrtva ovog sporazuma sada je ministar Polančec, koji u slučaju izglasavanja podrške u Saboru neće imati potporu HSS-a. Navodno je smjena Polančeca i jedan od uvjeta daljnje suradnje HSS-a i HDZ-a. Prema saznanjima Jutarnjeg, uhićeni članovi Uprave Podravke koji se za sada brane šutnjom, zajedno s Darkom Marincem koji se ne smatra krivim, spremni su prebaciti odgovornost na ministra gospodarstva.

Ako ga razriješe i ostave na cjedilu, Polančec će, kako je sam rekao bliskim suradnicima, progovoriti i o nekim svojim stranačkim kolegama i ministrima u Vladi, prije svega ministra financija Ivana Šukera s kojim je već dulje vrijeme nije u dobrim odnosima.
Polančec ga sumnjiči i da je osobno pokrenuo aferu Podravka, budući da su medijima dostavljeni podaci o kreditnom poslovanju Podravke koje je u posjedu imala Porezna uprava, što nije moglo proći bez znanja ministra Šukera.

Na stranu Polančeca stao je bivši premijer i počasni predsjednik stranke Ivo Sanader koji je dobar dio današnjeg dana proveo u zagrebačkoj središnjici HDZ-a. Izrazio je, doznajemo, nezadovoljstvo time što se napadima na potpredsjednika Vlade Damira Polančeca stvara razdor u stranci.