REPOVI POVIJESTI

Podijeljena Hrvatska: Jedni na komemoraciji u Brezovici, drugi kod Jazovke

Bionic
Reading

Gotovo u isto vrijeme u šumi Brezovica kod Siska obilježava se Dan antifašističke borbe, a kod jame Jazovka na Žumberku komemoriraju se žrtve antifašista. Ni na jednom skupu neće biti najviši državni vrh

Dan antifašističke borbe obilježava se u Hrvatskoj 22. lipnja, u spomen na osnutak prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu - Prvog sisačkog partizanskog odreda, osnovanog u šumi Brezovica kod Siska na taj dan 1941.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao izaslanik predsjednika Vlade, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Jasen Mesić te izaslanik predsjednice Republike, istarski župan Valter Flego, sudjelovat će na obilježavanju Dana antifašističke borbe te zajedno s izaslanstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Grada Siska i Županije sisačko-moslavačke i veleposlanstava položiti vijenac kod spomenika prvom partizanskom odredu u  Brezovici.

U svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe sudjelovat će, između ostalih, i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik SABA RH Franjo Habulin, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik Ruske federacije Anvar Azimov i dr.

  • +14
Spomen na žrtve jugoslavenskog komunističkog sustava kod jame Jazovka Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

U isto vrijeme pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će se počast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega i bacili u jamu. Predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na toj će komemoraciji predstavljati Andrija Hebrang.

U Jazovki je do sada nađeno 476 posmrtnih ostataka.