PREVARE U OSIJEKU

Podignuta optužnica u aferi kiosci

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.10.2010 22:04
  • Objavljeno 11.10.2010 u 22:04
privođenje darko marković

privođenje darko marković

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO), nakon provedene istrage, podignulo je optužnicu protiv više osoba i četiri trgovačka društva zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krvotvorenja službene isprave, prikrivanja protuzakonito stečenog novca te poticanja i pomaganja u tim kaznenim djelima, izvijestilo je ŽDO na internetskim stranicama ne navodeći identitet okrivljenika

Riječ je o tzv. aferi kioscima, to jest o slučaju davanja u podazkup gradskog zemljišta koje je osječko Gradsko prometno poduzeće (GPP) dobilo u najam od grada Osijeka.

Za ta kaznena djela optuženi su bivši direktor osječkoga Gradskog prometnog poduzeća (GPP) Darko Marković, direktor osječke tvrtke "Media-Metro" Ivica Džalto i osječki poduzetnik Vladimir Čajo, a optužnica je podignuta i protiv 45-godišnjega Ž.P., 31-godišnjega D.P., 57-godišnjega I.P., 50-godišnjega N.E., 40-godišnjega R.H. te 32-godišnjega R.S.

Optužnicom se, među ostalim, okrivljenicima Markoviću i Džalti stavlja na teret da su, zajednički i na nagovor okrivljenoga Čaje, od lipnja 2007. do kraja listopada 2008. u Osijeku iskoristili svoj položaj i pribavili si veliku nepripadajuću imovinsku korist prisvajanjem razlike ostvarene zakupljivanjem gradskog zemljišta po privilegiranim uvjetima i znatno ispod tržišne cijene, a zatim davanjem istog zemljišta u podzakup po tržišnoj cijeni.

Markovića se tereti da je zatražio i neposrednom pogodbom s osječkim Gradskim poglavarstvom ugovorio zakup zemljišta na 14 mjesta na javnim površinama u gradskom vlasništvu radi prodaje karata javnoga gradskog prijevoza po cijeni od 1810 kuna na mjesec, a zatim je, iako svjestan da ih ne smije davati u podzakup, s trgovačkim društvom koje zastupa optuženi Džalto sklopio ugovor o njihovu podzakupu po cijeni od 2000 kuna na mjesec.

Okrivljenika Džaltu tereti se da je nakon toga zaključio ugovor o pod-podzakupu tih mjesta s trgovačkim društvom iz Zagreba po cijeni od 11.900 eura na mjesec. Ta trojica okrivljenika optuženi su da su tako ostvarenu nepripadajuću imovinsku korist uzeli za sebe na temelju fiktivnih pozajmica s računa privatnoga trgovačkog društva na ime okrivljenih zaposlenika tog društva N.E., R.H. i G.S. te plaćanjem fiktivnih usluga istraživanja tržišta trgovačkom društvu u vlasništvu I.P., to jest da su si na taj način protuzakonito pribavili imovinsku korist od 512.000 kuna.

Ostale optuženike, među ostalim, tereti se za sklapanje fiktivnih ugovora o posredovanju u zaključenju podzakupa javnih površina te vođenje dvostrukoga knjigovodstva radi prikrivanja nezakonitog porijekla novca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi