DVA KAZNENA DJELA

Podignuta optužnica protiv 'bombaša iz Stenjevca'

02.04.2013 u 19:29

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina Vojislava Blaževića (1959.) zbog dva kaznena djela protiv opće sigurnosti, odnosno zbog postavljanja dvije eksplozivne naprave ručne izrade, i to na željezničkoj pruzi u Susedgradu 9. siječnja i dva dana kasnije na autobusnoj postaji u Stenjevcu.

Okrivljenika se tereti da je 9. siječnja tijekom noćnih sati na sjevernom željezničkom kolosijeku pruge Zagreb-Varaždin, svjestan da njome prometuju vlakovi i da se pruga nalazi uz Aleju Bologne i naselje, 'a u cilju da ugrozi život i tjelesni integritet ljudi i uništi imovinu', s vanjske strane sjeverne tračnice postavio ručno izrađenu eksplozivnu napravu s najmanje 1.200 grama eksplozivnog punjenja (TNT).

Napravu je aktivirao teretni vlak koji je naišao oko 3.45 sati i došlo je do snažne eksplozije, čime je Blažević ugrozio život i tjelesni integritet osoblja u vlaku kao i stanara obližnjih obiteljskih kuća.

Ujedno, tereti ga se da je od 10. siječnja u 23.30 sati do 11. siječnja u pet minuta iza ponoći u Aleji Bologne bb, na autobusnom stajalištu nasuprot križanja s Gospodskom ulicom, također svjestan da se radi o javnoj površini i vrlo prometnoj ulici, između dva betonska zida postavio ručno izrađenu eksplozivnu napravu s najmanje 200 grama istovjetnog eksploziva.

Kada je na autobusno stajalište došla maloljetnica s još dvije osobe, okrivljenik ih je, da ga ne bi omeli u aktiviranju eksplozivne naprave, uz povike potjerao prema pothodniku te se potom vratio na mjesto i aktivirao napravu, čime je ugrozio život i tjelesni integritet tri osobe.

Protiv okrivljenika je predloženo produženje istražnog zatvora, i to temeljem zakonskih osnova opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, piše u priopćenju.

Vojislav Blažević, koji je već u istražnom zatvoru, dosad se branio šutnjom. Bio je i u bolnici Sestara milosrdnica zbog lakših ozljeda u drugoj eksploziji na autobusnoj postaji u Stenjevcu.

Njegov odvjetnik Branko Šerić potvrdio je da Blažević i dalje štrajka glađu i pije samo sokove, napomenuvši da je pitanje do kada će to izdržati. Rekao je i da mu je teško komentirati optužnicu jer je još nije primio, ali je dodao da će svakako uputiti odgovor na nju.