NEDODIRLJIV PRED ZAKONOM

Pod Kerumovom palicom deseci tvrtki

08.06.2009 u 20:55

Bionic
Reading

Novi splitski gradonačelnik Željko Kerum ni danas nije želio objasniti na koji je način riješio problem svojeg vlasništva u brojnim tvrtkama, koje ga kao splitskog gradonačelnika dovodi u izravan sukob interesa

'Radim u skladu s propisima i radit ću u interesu građana koji su me izabrali i grada Splita. Neću trošiti energiju na ovakva pitanja. Nisam ja na vašem platnom popisu da po cijeli dan vama poziram i dajem izjave. Sve u okviru propisa bit će završeno. Sve je riješeno', rekao je Kerum novinarima na svojoj prvoj protokolarnoj dužnosti na mjestu gradonačelnika.

Novi splitski gradonačenik vlasnik je najmanje sedam tvrtki (Kerum d.o.o., Koteks, Neva Kerum, Adriatic, Riba-Miks, Uvala Vlaška i Pojata), a članovi njegove obitelji imaju još otprilike toliko tvrtki koje su povezane s novim splitskim gradonačelnikom.

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, Kerum se mora povući iz svih tvrtki u kojima ima više od 0,5 posto vlasništva, a u njima ne smije biti ni članova njegove šire obitelji, od kojih je dio nakon izbora ušao i u gradsku vlast.

'Nikad neću ostaviti svoju tvrtku, ne mogu se odreći nečega što sam 19 godina stvarao, a vi ćete biti pravodobno obaviješteni tko će njome upravljati. Zakon je tu nejasan, nedorečen.'

Zakon o sprečavanju sukoba interesa donesen je 2003. godine, kontradiktoran je i pun rupa koje svaka garnitura na vlasti može tumačiti sebi u korist. U HDZ-u priznaju da je zakon nedorečen, ali ni u stranci ni u vladajućoj koaliciji o mogućim promjenama još nisu razgovarali.

Kerum sa sestrom


Nije jasno mora li Kerum svoja upravljačka prava prenijeti na neovisnu osobu s danom izbora ili s danom kad je preuzeo dužnost gradonačelnika ili mu se za to ostavlja rok od 30 dana u kojemu mora predati imovinsku karticu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Očito Kerum i njegovi savjetnici koriste upravo treću varijantu čitanja. No ako Kerum odluči i nakon tog roka ostati u svojim tvrtkama, on neće moći biti ozbiljno kažnjen. Povjerenstvo ga može opomenuti ili naložiti da plati oglas u novinama da je u sukobu interesa.

Najgore što mu se može dogoditi jest obustava isplate mjesečne plaće od 10.000 do 20.000 kuna, ali samo tri mjeseca, s time da ukupni iznos ne smije prelaziti jednu trećinu plaće dužnosnika.

Ako Kerum i prebaci upravljanje nekome drugom, tko će kontrolirati da on i dalje ne utječe na poslovanje svojih tvrtki, da svoju političku poziciju ne koristi za njihove poslove. Naime, zakon njegovim tvrtkama ne brani da i dalje sklapaju poslove s Gradom Splitom, piše Jutarnji list.