akcija Poštujte naše znakove

Počinje škola: Vozači, roditelji oprez!

06.09.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Uoči početka školske godine, u sklopu akcije Poštujte naše znakove, nadležne ustanove pozvale su vozače i roditelje da poštuju prometne propise i vode računa o sigurnosti djece i njihovom prijevozu jer tako mogu sačuvati živote najmlađih i spriječili tragedije na prometnicama, na kojima je u ovoj godini život izgubilo šestoro djece do 18 godina

'Sigurnost je briga i odgovornost odraslih, sve nadležne institucije moraju poduzeti sve kako bi djeca osigurala svoje pravo na sigurnost', rekla je na konferenciji za novinare u Ministarstvu unutarnjih poslova pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Iako se broj poginulih na hrvatskim prometnicima smanjuje iz godine u godinu, pravobraniteljica kaže da su podaci o stradavanju djece i dalje zabrinjavajući.

U Hrvatskoj je prošle godine u prometu stradalo 1452 djece do 18 godina, a poginulo ih je sedmero, od čega dvoje na biciklu i petero u svojstvu putnika (troje u automobilu te po jedan na motociklu i četvorociklu). U ovoj godini na cestama je poginulo šestoro djece.

'Svjedoci smo brojnih medijskih napisa o okolnostima njihovog stradavanja. Svi moramo znati da djeca nisu svjesna svih opasnosti koje na njih vrebaju u prometu', kazala je Pirnat Dragičević.

Kao glasnogovornica djece pozvala je sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i budu posebno oprezni u blizini škola. Vozači moraju voditi računa o ograničenju brzine i moraju propuštati djecu na prometnicama.

Vozači djece moraju pak djecu prevoziti u propisanim autosjedalicama, uz korištenje sigurnosnih pojasa, bez korištenja mobitela i pušenja tijekom vožnje jer prema MUP-ovim podacima i dalje najviše djece u prometu stradava u vozilima svojih roditelja.

Pravobraniteljica je upozorila pritom da korištenje mobitela znatno umanjuje koncentraciju sudionika u prometu, vozača motornih vozila, bicikala ali i pješaka u rizičnim situacijama.

Na početku školske godine u kojoj se u školskim klupama očekuje više od 38 prvašića, pravobraniteljica je pozvala vozače na poseban oprez, a roditelje da djecu nauče kako se sigurno kretati u prometu i poštivati prometne propise.

Posebnu pažnju pravobraniteljica je skrenula na potrebu zaštite djece u prometu koji sudjeluju kao vozači bicikla i često stradavaju. Prijevoznike je pozvala da djecu prevoze sigurnim autobusima i da kontinuirano ulažu u kvalitetu prijevoza, a predstavnike lokalnih zajednica da osiguraju dobru cestovnu infrastrukturu za sigurno kretanje djece, ali i uređene površine oko škola.

Djeca su najranjivija skupina sudionika u prometu

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija također je apelirao na roditelje da djecu adekvatno prevoze u svojim vozilima i da ih nauče gdje je njihovo mjesto u vozilu.

'Samostalnom sudjelovanju prometu se trebaju uliti od odraslih, najprije od svojih roditelja u sigurnom okruženju i uvjetima', rekao je Mataija.

Podaci o ukupno stanju sigurnosti cestovnog prometa u osam mjeseci 2019. pokazuju da se na području Hrvatske dogodilo 20.795 prometnih nesreća u kojima je 177 osoba poginulo, dok je 1539 osoba teško ozljeđeno, a 6872 lakše.

U usporedbi s prošlom godinom smanjena su sva stradavanja, poginule su 43 osobe manje ili 19,5 posto, dok je 20 posto manje teško ozlijeđenih i 10 posto manje lakše ozljeđenih.

Podaci o stradavanju djece od 1994. pokazuju da su pozitivni rezultati postignuti jer je u nesrećama 1994. poginulo 57 djece, a u 2018. troje. No, unatoč tim pomacima unatrag deset godina ipak je previše djece stradalo na cestama – njih 106 je poginulo a 12,445 je ozljeđeno.

  • +10
Predstavljene ovogodišnje aktivnosti edukativno-promidžbene akcije "Poštujte naše znakove" Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Podaci za ovu godinu pokazuju da je u osam mjeseci stradalo 536 u odnosu na 608 lani. Ove godine je poginulo petero djece do 14 godina, a lani ih je poginulo dvoje. Ove godine je veći broj smrtno stradale djece, a manje ozljeđene djece do 14 godina.

Iako je ove godine četvoro djece stradalo kao pješaci, a jedno kao putnik ipak, ukupno gledajući najviše nastradale djece, njih čak 60 posto, su djeca putnici u vozilima svojih roditelja, djedova i baka tamo gdje bi trebali biti najsigurniji, kazao je Mataija.

Jedan od razloga stradavanja je da djeca nisu bila sigurno smještena u sigurnosnoj sjedalici i nisu bila vezana pojasom, najčešće su sjedila na stražnjem sjedalu, ali između dva prednja sjedišta, upozorio je Mataija, dodavši da su zbog kaznu s 500 povećali na tisuću kuna.

Tradicionalnom edukativno-promidžbenom akcijom 'Poštujte naše znakove' policija, radeći s djecom, roditeljima i školama želi doprijeti do odraslih i malih. Učenike prvih razreda uče prometnim znakovima i pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, ukazujući im protom na osnovne opasnosti, a vozače u roditelje senzibiliziramo da budu svjesni opasnosti u prometu i da to promatraju iz dječje perspektive.

U sklopu akcije policajci su u školskim zonama pregledali prometnu signalizaciju i zatražili, gdje je to bilo potrebno, da ju se dovede u ispravno stanje.

Roditelji brinu o svojoj djeci ali zaboravljaju na drugu djecu

Tijekom rujna policajci će djeci održati kratka predavanja gdje će ih upoznati s temeljnim pravilima sigurnosti u prometu na kojima će im podijeliti reflektirajuće kabanice. Policajci će biti nazočni i na prvim roditeljskim sastancima djece prvašića.

No, uz preventivne policija će provoditi i represivne mjere, pri čemu će kažnjavati vozače nepropisno parkiranih vozila koji zaklanjaju vodljivost djece.

'To su u pravilu roditelji koji razmišljaju o sigurnosti svojeg djeteta, ali zaboravljaju da na taj način ugrožavaju drugu djecu', kazao je Mataija, koji je takve roditelje pozvao da ne parkiraju u zonama škola i pješačkih prijelaza jer se tako smanjuje sigurnost.

Osim nepropisnog parkiranja policija će mjeriti brinu u zonama škola i obavljati nadzor autobusa za prijevoz djece.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin rekao je da od ponedjeljka kreće i kurikularna reforma Škola za život pa je ova godina presudna za sustavu odgoja i obrazovanja.

'Mijenja se čitava paradigma, moramo prije svega odgojiti djecu da budu sposobni živjeti i savladavati sve izazove, a jedan od osnovnih je sačuvati svoj život i tuđe živote. Naša obaveza je svojim primjerom zaštiti svako dijete i svaki život tako da oni imaju od ponedjeljka svoju rast življenja, učenja i obrazovanja', kazao je Karin.