prošao GLOBALNI KOMPAKT

Usvojen Marakeški sporazum: 164 države pristale na novo rješenje pitanja migracija, Zekanović prosvjedovao pred ulazom

10.12.2018 u 08:37

Bionic
Reading

U marokanskom Marakešu u ponedjeljak je započela konferencija Ujedinjenih naroda o migracijama, na kojoj je 164 zemlje podržalo sporazum koji donosi novi prijedlog reguliranja tog vrućeg međunarodnog pitanja

Više je država posljednjih tjedana odustalo od potpisivanja rečenog sporazuma, a nakon što je svoj odlazak u Maroko otkazala predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska je tamo poslala ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a u Maroko je došao i saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović koji je - jedini - prosvjedovao pred ulazom u dvoranu gdje se skup održava.

<<< Izgubili ste se u priči o 'Marakeškom sporazumu'? Otkrivamo što piše u tom dokumentu i kako je uzburkao političku scenu >>>

<<< Što sve stoji u novom UN-ovu kompaktu o izbjeglicama >>>

Božinović je u nedjelju u Marakešu izjavio kako se Ujedinjeni narodi do sada nisu sustavno bavili migracijama, jer bi se u suprotnom možda izbjegla velika migracijska kriza koja je Europu potresala 2015.

"Ovo je globalni problem koji su Ujedinjeni narodi odlučili početi rješavati. Kako će ići ta dinamika to je neizvjesno, neizvjesno je i koliko će trajati. Međutim činjenica je da se na globalni izazov rješenje može tražiti samo globalno", kazao je Božinović hrvatskim novinarima uoči sastanka na kojem bi predstavnici više od stotinu zemalja u ponedjeljak i utorak trebali potvrditi Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i regularnim migracijama.

  • +6
Dolazak uzvanika na potpisivanje Marakeškog sporazuma Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Na pitanje treba li se bojati tog dokumenta Božinović je kazao da se u vezi Globalnog kompakta ne treba bojati "apsolutno ničega".

"Riječ je o dokumentu kojega bi označio kao proces kako bi se u budućnosti migracije regulirale da ne bi imali ono što imamo danas na hrvatskim granicama. Dakle s jedne strane postoje zemlje iz kojih ljudi odlaze i treba se posvetiti pitanjima zbog čega odlaze, kako im se može pomoći da ostanu u svojim zemljama. S druge strane postoje i zemlje koje žele radnu snagu te zemlje koje su kao Hrvatska tranzitne i ta pitanja se moraju regulirati", rekao je ministar.