SINDIKATI NA NOGAMA

Početak škole upitan ako Vlada skreše plaće

Pula sveučilište prazna učionica

Pula sveučilište prazna učionica

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Nakon Vladine najave da bi se plaće mogle rezati za deset posto, sindikati prijete bojkotom početka školske godine, a i liječnici bi mogli poduzeti oštre poteze

Sindikalist Vilim Ribić kaže: 'Školska godina neće početi, učine li to', dok dr. Ivica Babić, šef liječničkog sindikata, upozorava: 'U zdravstvu smo spremni za oštrije akcije.'

Sindikalci javnih službi ističu i da Vlada obmanjuje javnost kad tvrdi da su pregovori propali i da sindikati nisu htjeli odustati od božićnice i dara za djecu, piše Večernji list. 'To smo im nudili, ali oni su htjeli uzeti kolektivni ugovor', kaže dr. Babić.

A Vladi je voda došla do grla. U takvoj su situaciji da su desetpostotnim rezanjem plaća i mirovina očito spremni na štrajkove i ostale oblike sindikalnog bojkota, ali i žrtvovati predstojeće parlamentarne izbore.

Premijerka Jadranka Kosor kazala je da će Vlada morati uštedjeti novac na mirovinama, naknadama za nezaposlene i za štete od poplava, nakon što sa sindikatima nije uspjela postići dogovor o plaćama i božićnicama.

SDP je ovoga vikenda izašao s prijedlogom da se 10 postotnom uštedom nekim stavkama moglo uštedjeti potrebnih pet milijardi kuna.

'Nije problem Vlade u pogledu znanja što bi trebalo učiniti, već u političkom pragmatizmu. Izbori koji dolaze prevelik su teret strankama, pa se svi bave kratkoročnim ciljevima', komentira Hrvoje Stojić, bankarski analitičar koji kaže da čak ni kritike koje stižu iz oporbe ne uključuju konkretne programe primjenjive u kratkom roku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi