Ciklofil

Počeo Pedalafest, prvi hrvatski biciklistički festival

  • Autor: bl
  • Zadnja izmjena 08.06.2012 11:27
  • Objavljeno 08.06.2012 u 10:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U četvrtak, 7. lipnja, u Zagrebu u domu HDLU-a (Džamija) počeo je prvi hrvatski biciklistički festival Pedalafest na kojem će do nedjelje posjetitelji moći uživati u cjelodnevnom programu

Čitav set predavanja, panela, izložbi, filmova, radionica i atrakcija za sve uzraste očekuje posjetitelje na biciklističkom festivalu Pedalafest. Neslužbeno, festival je počeo predavanjem o bečkoj kritičnoj masi te panelom o gradovima budućnosti, a službeno, festival je otvoren u 19 sati. Otvaranju su prisustvovali švedski i danski ambasadori te nizozemska ambasadorica, a od hrvatskih političara nije bilo nikoga. Ipak, u Pedalafestu se nadaju kako će im se pridružiti u subotu na četvrtoj kritičnoj masi.

'Očekujemo da se ova vizija grada koju ćemo prikazati ovdje uskoro prenese, prije svega u našu prometnu stvarnost, da Pedalafest bude novi izvor znanja, razmjene iskustava i razvoja novih ideja za poboljšanje kvalitete života u našim gradovima. Jer, promijeniti život danas prije svega znači promijeniti grad', rekao je Domagoj Dodig, direktor festivala.

'Iako je ova zemlja davno odustala od petogodišnjih planova, ne bi bilo loše da za pet godina, 2017. imamo biciklistički grad - što znači grad u kojem nema gužvi, u kojem je manje bolesti, u kojem je zrak čišći, a ulice sigurnije. Nakon godine dana djelovanja i nekoliko vidljivih akcija, čini se da je nastalo vrijeme da bicikl konačno postane mainstream. Da ga ne voze samo mladi i odvažni, već da ga po zagrebačkim ulicama mogu voziti i bake od 70 i djeca od 10 godina. Tome želimo pridonijeti i ovim festivalom, viziju takvog grada želimo da ponesete sa sobom. Ovaj festival će pokazati podjednako biciklistima i nebiciklistima da bicikl nije samo sredstvo za rekreaciju, već da je ozbiljan kandidat za sredstvo koje može najjeftinije i najbrže unaprijediti kvalitetu života u našim gradovima', naglasio je Marko Gregović, predsjednik Sindikata biciklista.

Pedalafest traje do 9. lipnja, a završava kritičnom masom i velikim besplatnim tulumom u KvArtu (Heinzlova 66), na kojem će nastupiti većina zagrebačkih glazbenih kolektiva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!